Gece Tırnak Kesmek Günah mı?

Uzayan tırnakların gece kesilmemesine dair halk arasında süregelmiş bir söylenti vardır. Bunun ne kadarı doğru ne kadarı yanlış? Gece tırnak kesilir mi? Tırnak hangi gün kesilir?

26.01.2021-11:12 - (Son Güncelleme: 26.01.2021-11:12) Gece Tırnak Kesmek Günah mı?

Gece tırnak kesilmez diye bir sözünü büyüklerinizden duymuşsunuzdur. Bu sözün bir aslı var mı? Gece tırnak kesilir mi? Gece tırnak kesmek günah mı? İşte bu soruların cevabı...

GECE TIRNAK KESİLİR Mİ? 

Tırnak kesme işlemi hac veya umre ihramı süresince yapılmaz. Bunun dışında her zaman kesilebilir. Halk arasında bazı gün ve zamanlarda, mesela 'geceleyin tırnak kesilmez' diye yanlış bir bilgi dolaşıyor. Elektriğin olmadığı zamanlarda, kesilen tırnağın nereye sıçradığının görülemediği düşüncesinden kaynaklanan bu kanaat, böyle durumlar da geçerli olduğu düşünülmektedir. Fakat bugün, elektriğin aydınlattığı ortamlarda gece tırnak kesmenin hiç bir sakıncası yoktur.

TIRNAK HANGİ GÜNLERDE KESİLİR?

Tırnak gece veya gündüz fark etmeden her zaman kesilebilir. Haftanın her günü kesilebilir. Cuma günü kesmek daha iyi olur. Tırnağı uzun olanın rızkı meşakkat ve sıkıntı ile hâsıl olur. Cuma namazı için gusletmek, güzel koku sürünmek, yeni, temiz giyinmek, saç, tırnak kesmek sünnettir. Tırnakları cuma namazından önce veya sonra kesmek sünnettir. Namazdan sonra kesmek efdaldır. (Dürr-ül-muhtar) 

Hadis-i şerifte, 'Cuma günü tırnak kesmek şifaya sebeptir.' buyuruldu. (E.Şeyh) Aişe Validemizin dediğine göre, Resûllullah Efendimiz: 'Kim cuma günü tırnaklarını keserse, Allah onun öbür cumaya kadar ve üç gün daha fazla belalardan korur.' Başka bir hadis-i şerifte, Peygamber Efendimizin (s.a.s) cuma günü namaza gitmeden önce, tırnaklarını keserdi. Perşembe günü de tırnak kesmek caizdir.

KESİLEN TIRNAKLAR NE YAPILIR? 

Kesilen tırnakları gelişigüzel ortalığa bırakmak doğru değildir. Uygun bir şekilde ortadan kaldırılmalı ve yok edilmelidir. En doğru hareket ise kesilen tırnakların toprağa gömülmesidir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal