Fezleke Nedir?

Fezleke, gerek siyasette gerekse hukukta sıklıkla kullanılan bir kavramdır. Fezlekenin anlamı internet üzerinden araştırılıyor. Peki fezleke nedir? Fezleke ne demek? Fezleke vermek ne anlama geliyor?

20.10.2020-10:49 - (Son Güncelleme: 20.10.2020-10:45) Fezleke Nedir?

Bir olayın, meselenin veya raporun esas noktalarını ve sonucunu açıklamak üzere hazırlanan özet veya kısaltma anlamına geliyor. Osmanlı'da resmî bir evrak türü olmaktan ziyade bu tür hulâsaları ifade etmek için kullanılan genel bir tabirdir. Özet haline getirilmiş teftiş raporlarıyla kısaltılmış eserler için de bu terim kullanılmıştır.

Fezlekenin yaygınlaşmasına yol açan, Kâtib Çelebi'nin Osmanlı tarihini konu alan iki ciltlik Fezleke'si, Ahmed Vefik Paşa'nın yine Osmanlı tarihiyle ilgili Fezleke-i Târih-i Osmânî'si bu türün en tanınmış eserleridir.

HUKUKTA FEZLEKE NEDİR?

Hukukta fezleke, bir olayın genel olarak başlangıcını ifade eder. Önce kanıtlar, bilgiler elde edilir, ifadeler alınır. Daha sonra da fezleke hazırlanır.

SİYASETTE FEZLEKE NEDİR?

Zaman zaman bir siyasetçinin başka bir siyasetçi için fezleke verdiğini duyarız. Bu da, fezlekeyi veren kişi fezleke konusunda ismi geçen siyasetçi ile ilgili bir sorunun özetini yazmış demektir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal