Fetih İçin Osmanlı’nın Yaptığı Hazırlıklar

Fetih için yapılan hazırlıklarda sadece ordu değil merkezdeki düzen de büyük önem arz eder. Tüm ordu unsurlarının savaşa katılması merkezi otoriteyi sarsabilir. Bu nedenle gerekli olan güvenlik önlemlerinin alınması ve merkezi otoritenin aynı sertliği le korunması da dikkat çeken hususlar arasındadır.

21.07.2020-15:37 - (Son Güncelleme: 21.07.2020-15:35) Fetih İçin Osmanlı’nın Yaptığı Hazırlıklar

Fetih için Osmanlı’nın yaptığı hazırlıklar nelerdir ve nelere dikkat edilir? Öncelikli olarak Osmanlı'nın orduyu takviye etme konusunda çok büyük özen gösterdiği fark edilmektedir. Sefer merkezden uzaklaştıkça bu ek hizmetlerin artırılması da önem kazanıyor. Ordunun besin ya da diğer ihtiyaçlar konusunda sorunsuz bir biçimde desteklenmesi alınacak olan başarının etkisini direkt olarak değiştiren hususlar arasında kendini göstermektedir.

Fetih için yapılan hazırlıklarda sadece ordu değil merkezdeki düzen de büyük önem arz eder. Tüm ordu unsurlarının savaşa katılması merkezi otoriteyi sarsabilir. Bu nedenle gerekli olan güvenlik önlemlerinin alınması ve merkezi otoritenin aynı sertliği le korunması da dikkat çeken hususlar arasındadır. Tebaanın refahını sağlarken aynı zamanda güvenlik önlemleri ile merkez sistem de koruma altına alınır.

Hazırlıkların Temel Unsurları Nelerdir?

Fetih için Osmanlının yaptığı hazırlıklar denildiği zaman özellikle şu hususlar dikkat çekmektedir;

  • Hazırlıkların en temel unsuru akıncıların gönderilmesidir.
  • Fethedilecek bölgenin hangi koşullarda olduğu ve bu coğrafyada nelere ihtiyaç duyulduğu ile alakalı gerekli olan incelemeler yapılır.
  • Fetih yapılacak olan bölgenin düşman kuvvetlerinin teslim olmaya istekli olması durumunda teslim olmak için gerekli olan süre verilir.
  • Teslim olan yerlerde kesinlikle yağma yapılmaz.
  • Hazırlıkların bir diğer noktası ise insan kuvvetidir. İnsan kuvvetinin bir yerden farklı biri coğrafyaya gönderilmesi şuan ki kadar kolay değildi. Bunun için ayrı bir finansman gerekmektedir. Fethin başarılı olmaması durumunda oluşacak olan finansman açığı da her adım gibi hesap edilir.
  • Yapılan bu hazırlıkların ve hesaplamaların gerileme dönemi ile beraber oldukça sıkıntılı bir hale geldiği ve neredeyse gerekli hiçbir önlem alınmadan ve hazırlık yapılmadan sonuçlar ön görülmeden bazı adımların atıldığı son dönem Osmanlı askeri ataklarında kendini göstermektedir.

Oldukça temkinli ve hesaplı hareket edildiği de net bir biçimde görülüyor. Harcanacak olan eforun boşa gitmemesi için kapsamlı araştırmaların ve analizlerin yapılmasının sonrasında fetih adımının tamamlanması en temel unsur olarak kendini göstermiştir.

Fetih Sonrası Süreç Nasıl İşler?

Fetih için Osmanlının yaptığı hazırlıklar ile fethettiği bölgeleri artık imparatorluğun bir parçası sayar. Bu noktada kesinlikle asimilasyon uygulanmaz. Bunun tam tersine kültürün ve toplumsal yapının temel dinamikleri belirlenir ve Osmanlının varlığı bölgenin ihya edilmesinden anlaşılır. En kısa süre içerisinde fethin etkilerini net bir biçimde görme imkanını elde edilir.

Halkın istekleri ve talepleri yönetim birimlerinde merkeze ulaştırılabilir. Bu noktada özellikle yerel yöneticilerin atanmasına büyük önem verilir. Yabancı olan Transilvanya gibi bölgelerde merkezden yönetici atamak yerine Osmanlı imparatorluğu ile uyum içerisinde olacak bölgesel manada etkin kuvvetlerin görevlendirildiği de net bir biçimde fark edilmektedir. Fethin bu etkisi ile beraber en kısa süre içerisinde Osmanlının fetih adımlarının kalıcı hale geldiği görülüyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal