En Güzel Biyografi Film Önerileri

Biyografi filmleri, tanınan veya ilham alınabilecek kişilerin hayatını anlatan film türüdür. Belgesel niteliğinde olan bu tür filmler, son derece güzel bilgi ve tecrübeleri nesilden nesle aktarır. İşte öne çıkan biyografi film önerileri...

05.09.2020-17:15 - (Son Güncelleme: 05.09.2020-16:48) En Güzel Biyografi Film Önerileri

Biyografi filmleri, tanınan veya ilham alınabilecek kişilerin hayatını anlatan film türüdür. Belgesel niteliğinde olan bu tür filmler, son derece güzel bilgi ve tecrübeleri nesilden nesle aktarır. İşte öne çıkan biyografi film önerileri...

Biyografi Film Önerileri

Mandela: Özgürlüğe Giden Yol 

'Tüm insanların uyum içinde birlikte yaşadıkları ve eşit haklara sahip oldukları demokratik ve özgür bir toplum hayali hiç aklımdan çıkmıyor. Bu ideal uğrunda yaşıyorum ama gerekirse bunun için ölmeye de hazırım.'

2013'te son yolculuğuna uğurlanan Güney Afrika'nın efsaneleşen özgürlük savunucu Nelson Mandela! Demokrasi adına çok önemli adımlar atan liderin etkileyici gerçek hayatını anlatan filmde bir taşra kasabasında geçen çocukluğundan başlayıp demokratik seçimlerle seçilen ilk başkan olmasına kadar olan hayatını kronolojik olarak ele alıyor. Belgesel niteliğinde olan bu biyografi filminde halkın intikam ve savaş halinde olmasına rağmen Mandela’nın barış için ne kadar mücadele ettiğini anlatıyor.

IMDB: 7,1

Özgürlük Yürüyüşü (Selma)

'Şiddet, ahlak dışıdır. Çünkü sevgi yerine nefret üzerinde yol alır, toplumu yıkar ve kardeşliği olanaksızlaştırır.'

Yapımcılığını Brad Pitt, Christian Colson'un üstlendiği filmin senaryosu ise Paul Webb'e ait! Film Martin Luther'in Nobel Ödülü alacağı törene giderken 'Bu onuru ölümüyle bize bir yol açmış olan kaybettiklerimiz adına kabul ediyorum. İtibarlarını kaybetmeden, umutsuzluğu yere çalarak hareket etmiş olan yirmi milyon zenci erkek ve kadın adına.'sözüyle başlıyor. Filmde, Selma kentinde başlayıp Montgomery kentinde bitecek olan üç aylık bir özgürlük yürüyüşünden bahsedilmektedir. 'Bir hayalim var' diyerek başlatır bu mücadeleyi. Pasif eylemler yerine bu yolu seçen Martin, barışçıl, demokrasiden yana, özgürlükçü fikirleri sayesinde başarılı olmuştur. Gerçeğe yakın çekilmek istenen filmde ses kayıtları, belgelerle desteklenmek istenmiş. 

IMDB: 7,5

Persepolis

'Asla unutma. Korku, farkındalığımızı yitirmemize neden olur. O da bizi birer korkağa çevirir.'

Film, Marjane Satrapi'nin çizgi roman türünde yazılmış aynı adlı kitabından uyarlanmıştır. Animasyon biyografik film olma niteliğinde olan film yer yer duygulandırırken, yer yer güldürüyor. Bir ailenin İran devriminden nasıl etkilendiğini anlatılmaktadır. Son dönem İran’da yaşanan olayları küçük bir kızın bakış açısıyla anlatan siyah beyaz film olayların ciddiyetini vurgulamıştır. Tüyleriniz diken diken olacak! 

IMDB: 8,0

Malcolm X

'İyi siyah ya da iyi beyaz olmak gibi bir durum yoktur. İyi ve kötü insan vardır.'

Amerikalı siyasetçi ve insan hakları savunucusu… Irkçılığın karşısında dimdik duran kişi!  Birçok ülkede konferans düzenleyerek fikirlerini korkusuzca savunan bir idol. Malcom X'in şahsen hayatını Alex Haley’e anlattığı kitaba bağlı olarak yapılan bir biyografi filmi! İnsanlığa evrensel mesajlar veren ve duygusal sahnelerin yoğun olduğu filmde yer yer siyah beyaz sahnelerde yer almaktadır.

IMDB: 7,7

Lincoln

'Konuşup da aptallığınızı ortaya koyacağınıza, konuşmayın da hiç olmazsa herkesin şüphesi kalsın.'

Devlet başkanı, siyasetçi, hukukçu… Okuma tutkusu, cesareti, azmi ile tanınan ve 'Köleliği kaldıran ABD başkanı 'diye hafızalara kazınan Lincoln’un hayatını anlatan bir biyografi filmi! Film, savaş sahnesiyle başlamaktadır. Lincoln’un başkanlık döneminin neredeyse tamamından bahsedilen filmde özellikle liderlik konusu üzerinde durulmaktadır. Sinema tarihinde ise Daniel Day en iyi erkek oyuncu Oscar ödülünü almıştır.

IMDB: 7,3

Merhaba Güzel Vatanım

'Ve benim birdenbire yüzünü değil, gözünü değil, sesini göresim geldi.'

Sırada 'Mavi Gözlü Dev' var! Hepinizin kimden bahsettiğimizi bildiğinize eminiz. 'Güzel günler göreceğiz güneşli günler' dizeleriyle de kalbimize kazınan şair! Senaryosunu Ahmet Ümit'in yazdığı filmde Nazım Hikmet’in Moskova’ya gidişinden bahsediliyor. Siyasi düşünceleri nedeniyle genelde sürgün hayatı yaşayan şairin hayatını anlatan başka bir film önerimiz ise 'Mavi Gözlü Dev' filmidir.

IMDB: 6,0

Sabah Yıldızı 

'İnsan dünyaya sadece yemek, içmek, koynuna birini alıp yatmak için gelmiş olamazdı. Daha büyük ve insanca bir sebep lazımdı.'

Kürk Mantolu Madonna, Kuyucaklı Yusuf, İçimizdeki Şeytan ve birçok kitaba imza atan büyük yazar ve şair! Sabahattin Ali! İşte hem belgesel hem de biyografik türde bir film ile karşınızdayız. Yazılarını daha çok halk diliyle yazan şairin hayatını anlatan bu film, şairin ölüm sahnesiyle başlamaktadır. Bulgaristan, Almanya ve Türkiye'de çekilen filmde şairin fikirleri, aşkları, edebiyatçı kişiliği anlatılarak yazarın hayatında kısa bir yolculuğa çıkma fırsatı yakalayacaksınız.

IMDB: 7,3

Her Şeyin Teorisi

'Sessiz insanlar en gürültülü zihinlere sahiptir.’

İngiliz fizikçi, evrenbilimci, astronom, yazar olan Stephen Hawking'in hayatını alan bir biyografi filmi! Beş dalda Oscar adaylığı olan film 'Nefes aldıkça umut vardır' repliğiyle gönlünüzde taht kuracak. Film bu dahi insanın hastalığı, hastalığıyla nasıl savaştığını ve eşi ile olan ilişkisini anlatmaktadır. ALS hastalığına rağmen kaçınılmaz sona doğru giderken bile umudunu kaybetmeyen örnek alınacak bir dahi! Yer yer gözlerinizi dolduracak bu filmde, merdivenden çıkmaya çalışırken yukarıdan kendisine bakan oğluna 'Sorun yok evlat' dediği sahnede ağlamamak mümkün değil… Ayrıca Eddie Redmayne'nin Hawking performansı ise hayran olunacak cinsten! 

IMDB: 7,7

Einstein and Eddington

‘Hayal gücü bilgiden daha önemlidir.'

Dağınık saçları, muzip bakışlarıyla kameralara dilini çıkardığı o ünlü fotoğrafıyla tanıdığımız çılgın bilim insanı! Tutkulu bir dahi! Keşke daha uzun olsaymış diyeceğiniz türden bir biyografi filmi. Savaş halinde olmalarına rağmen iki bilim insanın birbirleriyle olan ilişkisini anlatmaktadır. Bilimin evrenselliğine, yüceliğine, sınır tanımaz olduğuna vurgu yapan kaliteli bir yapıt! İzlerken 'Bir şeyi basitçe anlatamıyorsan anlamamışsındır’ diyen dahinin bu sözleri dikkate alınarak beyaz perdeye yansıtılmış gibi hissedeceksiniz. Einstein'ın bulduğu teorileri ilgisiz bir insana bile hayranlık duyuracak şekilde anlatan filmin sonunda bilime karşı inanılmaz bir açlık hissedeceksiniz.  

IMDB: 7,3

Frida

'Hasta değilim. Sadece paramparçayım, yine de resim yapabildiğim sürece hayatta olmaktan memnunum.'

Acıların kadını diye bildiğimiz bir ressam! Kafasında çiçekleriyle, resme olan aşkıyla, acılarına rağmen dimdik ayakta duran kadın… Frida Kahlo'nun sanat ve yaşam hikayesini anlatan biyografi filmi! Geçirdiği kazadan sonra hayatı yatağında geçen ressamın resim yaparak ağrılarıyla baş edebildiğini göreceksiniz. Resimlerinden acı fışkırdığını da net olarak görebileceğiniz filmde Diego ile olan aşkı da anlatılmaktadır. Müzikal ve estetik açıdan büyük emek harcandığını da fark edeceksiniz. Ayrıca film, makyaj ve özgün müzik dalında iki Oscar kazanmıştır.

IMDB: 7,4

Loving Vincent

'Hiçbir şeyi net olarak bilmiyorum; ama yıldızlara bakmak düş kurmamı sağlıyor.'

Yokluk ve hastalıkla geçen ömrünü intiharla sonlandıran bir Hollandalı ressamın hayatını anlatan bir sanat biyografi filmiyle karşınızdayız bu kez! Yaşadıklarının aksine resimlerinde coşkuya daha çok yer veren ressam: Vincent Van Gogh. Sanatçının ölümündeki sırrı araştıran bir film diyebiliriz aslında.  Resimlerini animasyona dönüştürmesi yönüyle bir devrim niteliğindeki filmi izlerken kendinizi bambaşka bir dünyada hissedeceksiniz. Sade bir görsel şölen niteliğinde! Bir resim galerisinde geziyormuş gibi hissi gerçekten muazzam!

IMDB: 8,8

Saatler / The Hours

'Bir kadın olarak, ülkem yok. Bir kadın olarak, bir ülkem olsun istemiyorum. Bir kadın olarak, bütün dünya benim ülkem.'

Üç kadın… Üç farklı zaman dilimi… Aslında birçok kadın! Kadınları birleştiren nokta, dışarıdan bakıldığında sorunsuz görünen hayatlarının ardında aslında mutsuzluk olduğunu gösteren bir kurgusal biyografi filmi. Virginia Woolf’un hayatından ve başyapıtı sayılan Mrs.Dalloway’ den beslenen filmin her sahnesi insanın içine işliyor! Özellikle Virginia’ nın olduğu sahneler çok dramatik. İnsanlar içindeki yalnızlığımız çok başarılı bir şekilde vurgulanmaktadır.

IMDB: 7,5

Soraya’yı Taşlamak

'Gülümsemek kanunlara aykırı değil. Ben yanlış mı biliyorum yoksa?'

Ne yazık ki gerçek ve çarpıcı bir hikaye: Soraya'yı Taşlamak… Gazeteci Freidoune Sahebjam’ın La Femme Lapidée adlı eserinden uyarlanan, 2008 yapımı drama filmi!  Film İran’ ın bir köyünde geçiyor. Soraya, başka bir kadınla evlenmek isteyen kocasından boşanmak istememektedir. Kocasının attığı iftira yüzünden taşlanarak öldürülen Soraya’ nın hikayesi anlatılmaktadır. Kan donduran sahnelerle dolu filmi izlerken tüyleriniz diken diken olacak…

IMDB: 8,0

Enigma

'İlginç soru şu ki, bir şey yalnızca sizden farklı düşündüğü için bu düşünmediği anlamına mı gelir?'

Başrollerini Benedict Cumberbatch ve Keira Knightley’ in paylaştığı film 2015’te vizyona girmiştir. 'Savaşlar cephede değil masa başında kazanılır' diyebileceğiniz türden bir biyografi filmi! Savaş sahneleri olmadan da savaşın etkisini görebileceğiniz filmde oyunculuk muazzam! İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanlar’ ın Enigma denilen makinenin şifresini çözmesiyle savaşın arka planını anlatmaktadır. Şifreyi çözen dahi Alan Turing! Filmde bu dahinin çocukluk yıllarından kesitlerle birlikte şifreyi çözmek uğraştığı zamanlardan bahsedilmektedir. Kesinlikle izlemeliyim diyebileceğiniz bir biyografi filmi! 

IMDB: 8,0

Chaplin

'Kahkahasız geçen bir gün boşa geçmiş bir gündür.'

Palyaço suratıyla yüzümüzü güldüren, şapkasıyla Şarlo’ya can veren Charlie Chaplin, hepimizin kalbinde taht kurmuştur. Çocukluğundan ölümünden önceki yıllara kadar geçen süreci anlatan 1992 yapımı biyografi filmi! Kendine özgü, mizahı yüksek ve izlediğinizde pozitif olmanızı sağlayacak film! Sinema adına böyle bir konuma nasıl geldiğini ve özel hayatını beyaz perdeye aktaran filmde Chaplin adına her şeyi daha ayrıntılı bir şekilde görebilirsiniz. Ayrıca filmde Şarlo’ nun annesi rolü Chaplin’in öz kızı Geraldine Chaplin’dir.

IMDB: 7,6

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal