En Güçlü Osmanlı Padişahları Eşleri

Osmanlı sarayına önce cariye olarak giren ve sultan olarak adını duyurmayı başaran pek çok kadın mevcut. Adını duyuranlar en güçlü Osmanlı padişah eşleri listelerinde boy gösterir.

21.07.2020-14:47 - (Son Güncelleme: 21.07.2020-16:06) En Güçlü Osmanlı Padişahları Eşleri

Hürrem Sultan, Kösem Sultan ve Mihrimah Sultan'ın ortak özelliği başta güzellikleri. Takiben zekaları ile Osmanlı Dönemi’ne damga vurdukları açık durumda. Döneminde ses getirmeyi başaran kadınlar, şimdilerde de merak konusu halinde.

Osmanlı’nın Sultanı: Hürrem

En güçlü Osmanlı Padişah eşleri kimler merak edenlere öncelikle Hürrem Sultan eşlik edecektir. Kanuni Sultan Süleyman dönemine damgasını vuran Hürrem Sultan, Süleyman’dan sonra gelen II. Selim’in validesidir. Osmanlı Dönemi’nde ilk nikah kıyan sultan olarak bilinir. Ukrayna’dan bir cariye olarak saraya katılan Hürrem, Süleyman’ın en büyük aşkı olarak adını altın harflerle kazımıştır.

Güzelliği ile göz dolduran Hürrem Sultan zekasıyla da devri tamamen değiştirdi demek yanlış olmaz. Öyle ki kendisinden önce gelen Mahidevran Sultan’ın önüne geçmiş ve oğlu olan Mustafa’yı öldürtmüştür. Bunun üzerine taht yolu sadece kendi oğullarına açılmış ve aralarından II. Selim babasından sonra tahtta ki yerini almıştır.

Osmanlı’nın Zeki Kadınlarından: Kösem

Hürrem kadar aklı ve güzelliği ile adını duyurmayı başaran bir diğer sultan ise Kösem’dir. Tarihin önde gelen isimlerinden olan Kösem Sultan, Sultan I. Ahmed’in hasekisi olmuştur. Neticesinde:

  • Sultan I. Ahmed gibi sarayı da etkisi altına almayı başarmıştır.
  • Çok genç yaşta sultan vefat etmiş ve hayatını idam ettirmeye başlamıştır.
  • Taht kavgaları oğulları ile yaşanmıştır.

Oğullarının henüz küçük yaşta olmasından dolayı devlet idaresinde büyük bir role sahip olmuştur. Ve yıllarca etkisini sürdüren Kösem Sultan, kadınlar saltanatında yerini almıştır. Yani padişahları geçmiş ve Osmanlı Devleti’ni zekası ile yönetmeyi başarmıştır.

Unutulmaz Osmanlı Sultanı: Mihrimah

Kanuni Sultan Süleyman dönemine geri dönmek gerekirse Mihrimah Sultan’dan da söz etmek gerekir. Şöyle ki dönemin kadın sultanlarından Hürrem’in tek kızı olarak bilinir. Yine Kanuni Sultan Süleyman’ın da en büyük gözdesi olarak ifade edilir. Öyle ki Sultan Süleyman’ın Mihrimah haricinde ki tüm çocukları erkektir. Buna karşı:

  • Babasına devlet işlerinde danışmanlık yapmıştır.
  • Sadece babasına değil kardeşi II. Selim’e de yardımcı olmuştur.

Küçük yaşta Rüstem Paşa ile evlenmek zorunda kalan Mihrimah Sultan’ın aşktan yana yüzü hiç gülmedi. Bunun telafisini de devlet işlerine karışarak çıkarttı demek yanlış olmaz. Adını bu şekilde duyurmayı başaran Sultan, devlet işlerinde hatırı sayılır bir yere sahiptir. Hiç sevmediği eşi Rüstem Paşa zamanında yavaş yavaş devlet işlerine katılmıştır. Vefatından hemen sonra kendini tamamen devlet işlerine adamıştır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal