Dünyaca Popüler Sözcük 'Okey' (OK) Nereden Çıktı?

Yazışma dilinden günlük hayata kadar tüm dünyada sıklıkla kullanılan bir sözcük olan OK, nereden gelmektedir? Genellikle 'okay'in kısaltması olarak bilinen OK kelimesinin kökeni sizi şaşırtabilir.

31.08.2020-12:37 - (Son Güncelleme: 31.08.2020-12:21) Dünyaca Popüler Sözcük 'Okey' (OK) Nereden Çıktı?

Dünyanın en çok bilinen onay sözcüğü ok'un ilk kez 23 mart 1839 tarihinde Boston'da kullanıldığı tahmin ediliyor. O dönemde gazeteler çarpıcı olması açısından ve çoğunlukla da satirik amaçlarla kısaltmalar kullanmaya başladılar ve bu kullanım şekli hızla New York ve New Orleans'ta da yayıldı.

'Okey' kelimesinden daha uluslararası olan bir kelime yoktur. Argo bir kelimeymiş gibi görünür ama en üst düzeydeki yazışmalarda bile yer alabilir. Hemen hemen her dilde kullanılır. Birçok kişi bu kelimeyi kullananları Amerikan özentiliği ile suçlar ama kelimenin Amerika ile ilişkisi bile şüphelidir. Daha doğrusu kökeni bu kadar bilinmezliklerle dolu başka bir uluslararası kelime daha bulmak mümkün değildir.

'Oll Korrect'in' 'OK' Şeklinde Kısaltmayla Oluştu

Dilbilimciler 'okey'in kökenine ulaşabilmek için yıllarca çok ciddi çalışmalar yaptı. Çok çeşitli, renkli, eğlenceli ama doğruluğu ispatlanamayan teoriler geliştirdiler. 'Okey'in tarihte ilk nerede ortaya çıktığı kesin olarak hala bilinmiyor ama yazılı basında ilk görünüşünün 1839 yılında ABD’nin, 'Boston Morning Post' gazetesinde olduğu tarihin kayıtlarına geçmiş. Zamanın gazete yazarlarında günümüz internet yazışmalarına benzer bir kısaltma modası varmış. 'Okey' kelimesi 'all correct' (hepsi doğru) ifadesinin bilerek yanlış şekilde 'oll korrect' olarak yazılması ve 'ok' şeklinde kısaltılmasıyla oluşmuş.

Bu kullanım o kadar rağbet gördü ki 1840 yılındaki seçimlerden sonra ABD'nin 8. başkanı Martin Van Buren, bir nevi politika ismi gibi olan Old Kinderhook ismiyle de anılmaya başlandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal