Deniz Zeyrek Kimdir?

Türkiye’nin tanınan gazeteci ve köşe yazarlarından olan Deniz Zeyrek, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilciliği’nde görev yapmaktadır. Kendisi gibi gazeteci olan eşi Serap Zeyrek’te ile Yağmur isimli bir kızları vardır. Deniz Zeyrek kimdir, gazetecilik geçmişi nasıldır öğrenmek isteyenler, haberimizi okuyabilirler.

03.07.2020-12:58 - (Son Güncelleme: 03.07.2020-12:57) Deniz Zeyrek Kimdir?

Deniz Zeyrek, 1972 senesinde Kars doğumludur. Ailesi Gürcistan kökenlidir. Zeyrek, Kazım Karabekir Yatılı Öğretmen Lisesi’nde lise eğitimini tamamlamıştır. Resme büyük ilgi duyan Zeyrek, bu alanda öğrenimine devam etmek isterken, daha sonra karar değiştirmiştir. Ankara’da, Gazi Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde, kimya ve biyoloji alanlarında okumuştur.

Öğrencilik döneminde, ODTÜ’de arkadaşları ile birlikte bir dergi çıkarmıştır. Bu dergide, yazılar yazmış, karikatüristlik yapmıştır. Yine aynı süreçte, başka dergilerde de yazıları yayımlanmıştır.

Resim yapmak ve eski plaklar önemli ilgi alanlarıdır. Deniz Zeyrek’in bu hobileri için kullandığı bir atölyesi mevcuttur. Ayrıca genetik bilimi alanındaki gelişmeleri de yakından takip etmektedir.

Mesleki Kariyeri

Deniz Zeyrek kimdir diye bilgi edinmek için, en başta gazeteciliğe geçiş yaptığı dönemi bilmek gerekir. Mesleğe, 1994’te Evrensel Gazetesi’nde kültür ve sanat muhabirliği yaparak başlamıştır. Bu dönemde, Bosna katliamında yaşanan dokunaklı hikayelerini incelemeye başlamıştır. Deniz Zeyrek, aynı zamanda dış siyaset konularına da merak salmıştır. 1996 yılında, Habitat Zirvesi’nde, Küba lideri Fidel Castro’yla söyleşi yapma şansı yakalamıştır. Bu deneyimleri üzerine kültür ve sanat alanındaki çalışmalardan uzaklaşmış ve dış politika muhabirliğine yönelmiştir.

1996’da il sayısını yayınlayan Radikal Gazetesi’nde dış politika muhabiri olarak çalışmaya başlamıştır. Bağdat, Afganistan, Filistin, Irak gibi önemli yerlerde bulunmuştur. 2003 senesinde Radikal Gazetesi’nin Ankara şubesinde haber müdürlüğü görevine getirilmiş, 18 Aralık 2013’te ise gazetenin Ankara temsilcisi olmuştur. Bir yandan enerji diplomasisinde uzmanlaşmıştır.

Deniz Zeyrek kimdir sorusunun bir diğer cevabı ise, Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin yönetim kadrosunda yer almasıdır. Bunun yanında, Diplomasi Muhabirleri Derneği’nin de yönetim kurulu üyelerinden biridir. Deniz Zeyrek, Prof. Doğan Tılıç idaresinde oluşturulan ‘Türkiye’de Gazetecilik’ isimli kitabın da editörleri arasında yer almıştır. Editörlük alanında başka faaliyetleri de olmuştur.

Bunlardan en önemlisi Avrupa insan Hakları Mahkemesi’nin Düşünce ve Basın Özgürlüğü alanındaki önemli görüşlerinin dilimize çevrilmesini sağlamıştır. Bunların kitap olarak basılmasına ön ayak olmuş, kitabın proje sürecinde çalışmıştır.

Deniz Zeyrek, 2018 senesinde, Hürriyet Gazetesi’ndeki işinden istifa ederek, Sözcü Gazetesi bünyesinde çalışmaya başlamıştır. Günümüzde de, hala bu gazetede köşe yazarlığı yapmaktadır.

  1. Sedat Simavi Ödülleri’nde, ‘İşte Gizli Yönetmelik’ başlıklı haberiyle, Gazetecilik Ödülü’ne layık görülmüştür.

Çalışmaları ve Aldığı Ödüller

Türkiye’de Gazetecilik, Kitap (Editör)

Sedat Simavi Ödülleri (Gazetecilik Ödülü)

Makele ve kitap çevirileri

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal