Cezeri Ne Demek?

Türkiye'nin, ilk uçuş deneylerini başarıyla gerçekleştiren ilk uçan arabasına Cezeri adının verilmesi üzerine, Cezeri ne demek ve Cezeri kimdir? soruları merak edilenler arasına girdi. İşte, Cezeri'nin buluşları ve Cezeri hakkında detaylı bilgiler...

16.09.2020-13:27 - (Son Güncelleme: 16.09.2020-13:22) Cezeri Ne Demek?

11 Eylül Cuma günü uçuş testleri başlayan Cezeri Uçan Araba'nın uçuş testleri, tamamlandı. Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar yönetiminde yürütülen uçuş denemeleri başarıyla sonuçlandı.

Gerçekleştirilen ilk testlerde güvenlik halatlarına bağlı havalanan araba, 14 Eylül'ü 15 Eylül'e bağlayan gecede güvenlik halatlarıyla gerçekleştirilen test uçuşlarının başarıyla ilerlemesi üzerine araç, halatsız olarak havaya kalktı.

CEZERİ NE DEMEK?

Müslüman mucit ve mühendis Ebû’l İz İsmail İbni Rezzaz El Cezeri, adını yaşadığı şehir olan Cizre'den aldı. El-Cezeri adıyla anılmıştır.

EL-CEZERİ KİMDİR?

1136 yılında dünyaya gelen Ebû’l İz İsmail İbni Rezzaz El Cezeri, İslam'ın Altın Çağında önemli çalışmalar gerçekleştiren Müslüman Arap mucit ve mühendistir. Sibernetiğin ilk adımlarını attığı ve ilk robotu yapıp çalıştırdığı bilinen El Cezeri'nin Leonardo da Vinci'ye ilham kaynağı olduğu düşünülür. Sibernetik alanının kurucusu olarak bilinen fizikçi, matrix ve robot ustası bilim insanı, 1206 yılında Cizre'de yaşamını yitirdi. Eğitim ve öğrenimini Camia Medresesi'nde tamamladı. Mekanik ve fizik alanlarında yoğunlaşan Cezeri, ilklere ve çok sayıda buluşlara imza attı.

Cezeri'nin yaptığı otomatik makineler, günümüz mekanik ve sibernetik bilimlerinin temel taşlarını meydana getiriyor. Öte yandan robotik bilimi ile ilgili bilinen en eski yazılı kaydın da Cezeri'ye ait olduğu biliniyor. 'Mekanik Hareketlerden Mühendislikte Faydalanmayı İçeren Kitap' adlı eseriyle 50'den fazla cihazın kullanım detaylarını, nasıl kullanılacağına dair bilgileri çizimlerle gösterdiği bu kitapta Cezeri, uygulamaya çevrilmeyen her teknik ilmin, doğru ile yanlış arasında kalacağını söyler. Bu kitabın özgün kopyası günümüze kadar ulaşamadıysa da, bilinen 15 kopyasından 10'u Avrupa'nın farklı müzelerinde, 5 tanesi Topkapı ve Süleymaniye kütüphanelerinde bulunmaktadır.

Fizikçi ve mekanikçi mucit Cezeri'nin en önemli eserlerinden biri, Diyarbakır Ulu Camii'nin ünlü güneş saatidir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal