Bir Hayli Nasıl Yazılır?

Bağlaç ve edatlar, yabancı bir dilden alınan ya da okunuşu zor kelimelerin yazımı karıştırılabiliyor. ‘Bir hayli’ de onlardan biri. Peki; bir hayli mi birhayli mi, doğrusu nedir, TDK doğru yazılışı ne, içinde ‘bir hayli’ geçen cümleler neler?

07.05.2020-14:06 - (Son Güncelleme: 21.01.2022-11:45) Bir Hayli Nasıl Yazılır?

Günlük hayatta konuşurken ya da mesajlaşırken kullandığımız kelimelerin nasıl yazıldığını karıştırabiliyoruz. Türk Dil Kurumu'na göre yazımı en çok karıştırılan kelimelerden biri de "bir hayli"

Türk Dil Kurumu (TDK) resmi internet sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin doğru yazımı "bir hayli" olarak ortaya çıkıyor. Yani ayrı yazılıyor.

Bazı örneklerde görülen “birhayli” yazımı bugünkü Türkçe ile imla hatasıdır. Kelime, iki ayrı kelimeden oluştuğu için yazımı karıştırılıyor.

TDK SÖZLÜK ANLAMI

Türkçe’de çok geçen “bir hayli” kelimesi, hem konuşma dilinde hem de yazı dilinde oldukça fazla kullanılıyor. Kelimenin TDK sözlüğünde anlamı şöyle:

“Epey, çok, hayli, oldukça”

TDK

ÖRNEK CÜMLELER

- Kapısını vurmalı, o zaman uyanır açar diye başlayarak bir hayli dırlandı. (Abdülhak Şinasi Hisar)

- Döndükten sonra dedem bizi yanına alır, "çok şükür evlatlarım namaz kılarken bir hayli neşeliydiler. Keşke gitmeselerdi de neşelerini namaz sonuna kadar sürdürselerdi."  Der, başımızı okşardı. (Nurullah Genç)

- Özellikle vahşi doğadaki hayvanlar arasında bir hayli yaygındır.

- Bununla birlikte kullanılmayan davranış kalıplarına ait devreler ise zamanla ayrışır, dağılıp ortadan kalkar yahut bir hayli zayıflar.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal