Bir Çağı Kapatıp Diğer Çağı Başlatan İstanbul’un Fethi’nin 567. Yıl Dönümü

Farklı tarih ve zamanlarda pek çok şehir fethedilmesi arzu edilen şehir konumuna gelmiştir. Fakat hiçbir şehir İstanbul kadar geçilmesi arzulanan bir şehir olmamıştır. 567 yıl önce bugün Osmanlı Devleti padişahı Fatih Sultan Mehmed tarafından fethedilen İstanbul’un Fethi ilgili detaylar haberimizde…

29.05.2020-10:47 - (Son Güncelleme: 29.05.2020-10:39) Bir Çağı Kapatıp Diğer Çağı Başlatan İstanbul’un Fethi’nin 567. Yıl Dönümü

İstanbul’un surları asırlarca aşılamayan efsanevi bir dev gibiydi. Bu surları ne Persler ne Araplar ne de Gotlar aşabildi. Türk İslam orduları için uzun yıllar ulaşılamayan birer kızıl elma olmuştur İstanbul kapıları…

Fethi oldukça zor olan şehir için sağlam bir de hazırlık gerekiyordu. Ağır toplar döküldü bu fetih için… Tek güllesi 550 kilogram civarında olan topların uzunluğu 2.5 metreydi.

İstanbul’un deniz bağlantısını tümüyle kesmek, kuşatma esnasında şehre herhangi bir yardımın gelmesi önlemek için ise Anadolu Hisarı’nın karşısına Rumeli Hisarı yapıldı.

Kuşatmaya denizden destek için ise Baltaoğlu Süleyman Paşa’nın komutasında Osmanlı Donanması hazırlandı.

İslam ordusu, 6 Nisan 1453’te Haliç’ten Marmara’ya uzanacak şekilde surların önünde yerini aldı. Surların en zayıf yerlerine ise dev toplar yerleştirildi.

Osmanlı Donanması da Prinkipos’u (Büyükada) ve Antigoni’yi (Burgaz Adası), Tarabya’daki bir Bizans kalesini ele geçirdi.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in “İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur.” Hadisiyle müjdesini de verdiği azimle yıllarca İstanbul surlarını aşındıran İslam orduları müjdelenen ana 29 Mayıs 1453 yılında nail oldular. 

Kolay değildi bu surları aşmak… Üç kademeli savunma sistemi vardı İstanbul’un… İçi su dolu dev hendek arkasında dış surlar ve sonra ana surlar. Fetih ordusunun mübarek erleri Edirnekapı’dan girdiler Konstantin'in şehrine ve onu İstanbullaştırdılar...

Şehrin fethinde zekası ve azmiyle başrole sahip Sultan II. Mehmed de onların gayretiyle… Önce Topkapı ve Edirnekapı açıldı İslam ordusuna. Sonra birer birer diğerleri. Son Doğu Roma İmparatoru Konstantin de son bir umutla elinde kılıçla çarpışırken Topkapı’da can verdi. Bölükler armalarını astılar geçtikleri kapıların üzerlerine… Günümüze ulaşan arma örnekleri şehir tarihinin önemli belgelerindendir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal