Ayşe Kulin Kimdir?

Ayşe Kulin 1941 yılında, İstanbul'un Beyazıt ilçesinde doğmuştur. Bosnalı bir baba ve Çerkez bir anneye sahiptir. Ayşe Kulin öğrenim hayatını Ankara'da ilkokul eğitimi yaparak başladı.

14.07.2020-12:03 - (Son Güncelleme: 14.07.2020-12:02) Ayşe Kulin Kimdir?

Ayşe Kulin'in röportajlarında da yaptığı bir açıklamasında çocukluğunda öğretmeninden yediği bir tokat ile birlikte okula gitmek istemediğini ve okuluna bir yıl ara verdiğini söylemiştir. Ardından Ankara Koleji'nde 3. sınıf eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul'a taşındılar. İstanbul'da Amerikan kız kolejini Arnavutköy'de tamamlamıştır. 7 sene edebiyat bölümünde okuduktan sonra 1961 yılında okulundan mezun olmuştur. Mezun olduğu sıralarda ailesinin de desteği ile birlikte yazarlığa karar vermiştir. 1961 yılında fabrikatör bir babanın oğlu olan Mehmet ile evlenerek yurt dışında yaşama ve aynı zamanda orada eğitimine devam etme kararı kıldı. Bu sırada doğan iki çocuğu ile birlikte eğitim hayatına devam edemedi. Başarılı yazar yurtdışındaki Roma, Paris ve Londra'da aldığı eğitimleri de bu sebeple ara vermek zorunda kalıp ayrıldı.

Ayşe Kulin Kariyeri

Ayşe Kulin kariyerine bazı gazete ve dergilerde çalışmaya başlamasıyla başladı. Burada editor ve muhabir olarak görev aldı. Televizyon reklam yapımcısı ve sinema filmlerinde sahne yapımcısı olarak görev aldı. Uzun yıllar sanat yönetmenliği ve senarist olarak da çalışmalar gerçekleştirdi. 1967 yılında müdürlük yaptı. Otomobil dergisinde 2 yıl sürecek kadar çalıştı. 1977 yılında başladığı Cumhuriyet gazetesindeki yazıları 1982 yılının sonuna kadar yayınlanmaya devam etti. Ayşe Kulin Dünya isimli bir gazetede de çalışarak Bir Numara isimli dergilerde de uzunca bir süre çalıştı. Gazete yazarlığı ardından bir roman çıkararak fazlasıyla dikkat çekti. Adı Aylin isimli romanı yoğun ilgi görmesinin ardından Ayşe Kulin, Milliyet isimli gazetede köşe yazarlığına da başlamış oldu. Güneşe Dön Yüzünü adlı çeşitleri öykülerden oluşan ilk kitabı ardından kitapta yer alan Gülizar ve Kırık Bebek isimli öykülerini senaryoya döktü ve sinemada film olarak yayınladı. Ayaşlı ve Kiracıları isimli 1986 yılındaki dizi de ve sanat yönetmenliği ile birlikte sahne yapımcılığı görevlerini de üstlendi. 1998 yılında Geniş Zamanlar isimli öykü kitabı çıkardı ve bu kitap 2007 yılında yeniden senaryolaştırma yaparak Serdar Akar yönetmenliğinde dizisi çekildi ve fazlasıyla beğenildi.

Ayşe Kulin Aldığı Ödülleri

Ayşe Kulin 1986 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Gülizar ve Kırık Bebek isimli öykülerini senaryo ulaştırdıktan sonra sinema filmi olarak yer almasının ardından ödül kazandı. Sanatçının diğer bir ödülü ise en iyi sanat yönetmeni ödülü olarak Ayaşlı ve Kiracıları dizisindeki çalışmasıyla layık görülmüştür. 1997 de çıkardığı Adı Aylin isimli roman çalışması ile de İstanbul Üniversitesi tarafından yılın yazarı olarak adını duyurmuştur. En önemli roman ödüllerinden olan İtalya'nın Premio Roma'da ödül almıştır. Burada Nefes Nefese isimli çalışması İtalyanca ya çevrilerek beğeni kazanmıştır

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal