Ayasofya Fatih Medresesi'nin İhya Çalışmaları Sürüyor

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ayasofya Fatih Medresesi'nde incelemelerde bulundu.

30.05.2020-09:14 - (Son Güncelleme: 30.05.2020-09:12) Ayasofya Fatih Medresesi'nin İhya Çalışmaları Sürüyor
İstanbul'un fethinin 567. yıl dönümü dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Fatih Sultan Mehmet Han'ın yeni bir çağın kapılarını araladığı İstanbul'un fethinden sonra ilk cuma namazını kıldığı Ayasofya'da sürdürülen çalışmaları inceledi

İhya çalışmalarında sona gelinen Ayasofya Fatih Medresesi hakkında yetkililerden bilgi alan Ersoy, Ayasofya'nın sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da önemli miraslarından biri olduğunu söyledi.

Ersoy, "Fatih Sultan Mehmet Han Hazretleri'nin İstanbul'u fethinden hemen sonra fethin simgesi olan Ayasofya'nın yanındaki Ayasofya Fatih Medresesi bizim dönemimizde ihya ediliyor." ifadelerini kullandı.

İstanbul'un fethinin ardından ilk "Ulu Cami" statüsü içeren Ayasofya'nın bitişiğinde yer alan Ayasofya Fatih Medresesi, şehrin ilk medrese yapısı olarak hayata geçirildi.

İlk müderrisi Molla Hüsrev olan medresede, çeşitli afetler ve onarımlar geçirdi.

15. yüzyılda İslam dünyasının önde gelen astronom ve matematikçilerinden Ali Kuşçu'nun da müderrislik yaptığı medrese, 19. yüzyılda Sultan Abdülaziz döneminde yıktırıldı ve yine aynı dönemde Ayasofya batı cephesi hizasında yeniden yapıldı.

1924'te Öksüzler Yurdu olarak değerlendirilmeye başlanan yapı, 1935'te Ayasofya müze haline getirilince bütün müştemilatıyla birlikte İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğüne devredildi.

Bir süre daha Öksüzler Yurdu olarak kullanılan bu yapı, 1936'da harap olması ve kullanıma müsait olmaması sebebiyle yıkıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ayasofya Fatih Medresesi'ni 1936'da yıkımından önceki mimari ve malzeme kullanımıyla birebir aynı özelliklerde yeniden yaptı.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal