Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi

Avrupa konseyine üye olan Avrupa ülkelerinin bir araya gelerek 5 Mayıs 1949 yılında insan hak ve özgürlüklerinin devletlerce korunmasına ve geliştirilmesine dikkat çekerek insan haklarına saygıyı üyelikte ön koşul olarak sunmuştur.

03.04.2020-23:05 - (Son Güncelleme: 03.04.2020-23:06) Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi

Bu bağlamda konseye üye ülkeler Roma'da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni 4 Kasım 1950 yılında imzalamıştır. Sözleşme 3 Eylül 1953 yılında yürürlüğe girmiştir.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin Amacı Nedir?

Avrupa insan hakları sözleşmesinin öncelikli amacı insan hak ve özgürlüklerinin korunması ve geliştirilmesidir. Bununla birlikte başlangıç aşamasında Avrupa’daki demokrasilerin devam ettirilmesi açısından azami insan hak ve özgürlüklerini kapsarken zamanla bu listenin kapsamı artmıştır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ekonomik, kültürel, sosyal haklardan ziyade daha çok sivil ve politik hakları öncelikli olarak ele almıştır. Türkiye Cumhuriyeti 10 Mart 1954 yılında sözleşmeyi kabul ederken, 28 Ocak 1987 yılında bireysel başvuru yolunu açmıştır. 28 Ocak 1990 yılında ise mahkemenin zorunlu yargı yetkisini kabul etmiştir.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin Niteliği Nedir?

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi insanların haklarını uluslararası alanda güvenceye almıştır. Bunula birlikte sözleşme ulusal devletlerin ihlal ettikleri insan haklarının ülkelerin iç işleri olmaktan çıkarıp uluslararası arenaya taşıma hakkı tanımaktadır. Sözleşmenin gereği devletlerarası başvuru ve bireysel başvuru sağlanmaktadır. Sözleşme sadece kendisini onaylayan devletler için bağlayıcıdır.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin Başlıca Maddeleri

59 maddeden oluşan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde değinilen temel esaslar şunlardır. İnsan haklarına saygı yükümlülüğü birinci maddesidir. Diğer yandan yaşama hakkı, işkence yasağı, işkence ve zorla çalıştırma yasağı, evlilik hakkı, özel hayatın ve aile hayatının korunması, din ve vicdan özgürlüğü, ifade özgürlüğü, adil yargılanma hakkı, dernek kurma ve toplantı özgürlüğü gibi bireysel haklara saygıyı içeren maddeler yer almaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal