Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi literatürlerde AİHM olarak da geçer. AİHM, Avrupa Konseyine bağlı olarak faaliyet gösteren uluslararası bir kuruluştur. 1959 yılında kurulmuş olan mahkeme Fransa’nın Strazburg kentinde yer alır.

03.04.2020-23:06 - (Son Güncelleme: 03.04.2020-23:06) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin usul ve esasları Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve ek protokollerle güvence altına alınmış, bağlı bulunan bütün ülkelerce kabul edilmiştir. Şu an için 47 Avrupa Konseyi üyesi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ni kabul etmiştir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başvuru Şekli

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, temel hak ve özgürlüklerin çiğnenmesi durumunda başvurulabilecek bir mercidir. Temel hak ve hürriyetlerinin çiğnendiğini düşünen bireyler, bireysel gruplar, tüzel kişilikler, devletler Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne belirli usul ve esaslar çerçevesinde başvurabilirler. Bu noktada başvuruların değerlendirileceği ilk nokta esas ve usul yönünden uygun olup olmadığıdır. Mahkeme, başvurucular için katı bir başvuru formu ve şekli uygulamaktadır. Bu başvuru formu ve şekli ile yapılmayan başvurular usulen reddedilmektedir ki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ret kararı en çok bu yöndedir. Mahkeme, kendi sitesinde başvuru formu bulundurur ve başvurucular o formu doldurarak başvurularını tamamlar, sonra da posta ile Salzburg’a gönderirler.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başvuru Esasları

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarına göre başvuru yapan kişi ve kurumun öncelikle kendi ülkesinde hukuki hakkını araması gerekir. Yani Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi başvurucunun iç hukuk yollarını tüketmesini şart koşar. En üst düzey mahkeme olduğu için ülkemiz açısından bir dosyanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitmesi için Anayasa Mahkemesi, Yargıtay veya Danıştay tarafından sonuca bağlanmış olması gerekir. Hangi mahkemenin en son merci olacağı dava türüne göre değişir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları üye ülkeler açısından kesin hüküm sayılır. Emsal teşkil eder.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal