Arter 10 Yaşında

Bugüne kadar 50'ye yakın özgün sergi gerçekleştiren çağdaş sanat merkezi 'Arter' 10'uncu kuruluş yıldönümünü kutluyor.

20.05.2020-11:03 - (Son Güncelleme: 20.05.2020-15:47) Arter 10 Yaşında

8 Mayıs 2010'da İstiklal Caddesi'nde kapılarını  açan Vehbi Koç Vakfı'na bağlı Çağdaş sanat merkezi 'Arter' 10'uncu kuruluş yıldönümünü kutluyor.

Yayınlarıyla sanat tarihi yazımına katkıda bulunan Arter, bugüne kadar 50'ye yakın özgün sergi gerçekleştirdi.

2013 yılında hem kültür merkezi hem de müze olarak hizmet veren Arter, coronavirüsle mücadele kapsamında 14 Mart'tan bu yana geçici olarak ziyarete kapatıldı.

Arter İletişim Küratörlerinden Başak Doğa Temür, Arter'in 2007'den itibaren kurumsal bir çağdaş sanat koleksiyonu oluşturmaya başladığını belirterek "Bugün yaklaşık 1400 tane yapıta sahip bu koleksiyonu Arter Koleksiyonu adıyla anıyoruz. Daha sonra 2010'da İstiklal Caddesi'ndeki binası açılıyor ve Arter faaliyetlerine sergiler ve yayınlarla başlamış oluyor. Son yıllarda da buna çeşitli yorumlama etkinlikleri ve bazı performanslar ve konserler ekleniyor." dedi.

HEDEF: İSTANBUL’A KALICI KÜLTÜR YAPISI KAZANDIRMAK

Arter'in hedefinin İstanbul'a kalıcı bir kültür yapısı kazandırmak olduğunu belirten İletişim Direktörü İlkay Baliç "Kurumun hem çağdaş sanat alanındaki üretimi desteklemesi hem de bu coğrafyada üretilen sanatın belleğini bir arada tutacak bir koleksiyon oluşturması ve gelecek nesillere aktarması hedefleniyordu. Bu hedeflerin fazlasıyla hayata geçmiş olduğunu söyleyebiliriz. Bundan sonraki hedef bu yapıyı ziyaretçileri ve kullanıcılarıyla birlikte yaşatmak ve çağdaş sanatın diğer disiplinlerle buluşmasını sağlamak olacaktır." ifadelerini kullandı.

Çağdaş sanat merkezinin haziran ayından tedbirlerle açılacağını belirten Baliç şu ifadeleri kullandı:

"Ziyaretçilerimize sağlıklı ortamı sağlamak için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Öyle görünüyor ki maskeyle girişin zorunlu tutulması, içerideki ziyaretçi sayısına kısıtlama getirilmesi, el dezenfektanı bulundurulması gibi standartlaşan tedbirleri biz de uygulamaya koyacağız. Bu tedbirleri ziyaretçilerimizin hastane ortamında gibi hissetmeyecekleri fakat hijyenik ve güvenli bir ortamda olduklarına dair içlerinin de rahat olacağı bir seviyede tutmaya çalışıyoruz tedbirleri. Şu anki gidişat eğer böyle devam ederse biz haziran başından itibaren personel olarak yavaş yavaş ofise gitmeye başlayacağız."

İKİ GRUP SERGİSİ ARTER’DE

Eylül programına da değinen Başak Doğa Temür iki tane grup sergisi açacaklarını belirterek "Kurucu Direktörümüz Melih Fereli'nin küratörlüğünü üstlendiği 'Sesli Dizi No.3: Dinleyen Gözler İçin' ve Kevser Güler'in küratörü olduğu 'Gök Cisimleri Üzerine'... Son olarak bir solo retrospektif sergimiz var, KP Brehmer isimli, sanat tarihinde çok önemli bir yeri olan sanatçının bu kapsamlı sergisi için Almanya'dan ve Hollanda'dan üç kültür kurumu ve müzeyle birlikte bir ortak yapıma imza attık. Sergi Almanya'da ve Hollanda'da gerçekleşti, şimdi son ayağı olarak Arter'de sunulacak. Birkaç projemiz daha var, onları da kesinleşince paylaşacağız." dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal