Ani Ören Yeri Ziyaretçilerini Büyülüyor

16 Ağustos 1064'te Sultan Alparslan tarafından fethedilen Ani Ören Yeri, hem şelaleleri hem de doğal güzellikleriyle gelen ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor.

29.06.2020-12:41 - (Son Güncelleme: 29.06.2020-12:39) Ani Ören Yeri Ziyaretçilerini Büyülüyor

Türkiye'nin eşsiz kültür hazinelerinden olan Ani Ören Yeri; Urartu, İskit, Pers, Makedon, Slevkos, Arşaguni, Sasani ve Kamsaragan egemenliğinin ardından 643 yılında İslam ordularınca fethedildi.

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Ani, 884-1045 yılları arasında Bagratlılar, 1045-1064 yılları arasında Bizanslılar tarafından yönetildi.

Tarih boyunca Türklerin yanı sıra onlarca medeniyetin yaşam bulduğu, Türkiye-Ermenistan sınırında yıllar boyunca farklı kültür ve medeniyetlere beşiklik eden Ani’de 970-1320 tarihleri arasında Ermenice, Yunanca, Türkçe, Arapça, Gürcüce, Farsça olmak üzere en az altı dil konuşuldu.

Hristiyan ve Müslümanların yan yana yaşadığı Ani, "Medeniyetler Beşiği", "Dünya Kenti", "Binbir Kilise" ve "40 Kapılı Şehir" olarak da adlandırılıyor.

23 medeniyete ev sahipliği yapan Ani, cami, kilise, katedral gibi dini yapıların yanı sıra paha biçilmez diğer tarihi yapıları ve kültürel hazineleri bünyesinde barındırıyor.

YERLİ YABANCI TURİSTLERDEN YOĞUN İLGİ

UNESCO Dünya Miras Listesi'ne 2016 yılında alınan ve birçok uygarlığı ev sahipliği yaptığı için "Medeniyetler Beşiği", "Dünya Kenti", "Binbir Kilise" ve "40 Kapılı Şehir" olarak da adlandırılan Ani Ören Yeri'nin Arpaçay kanyonu üzerindeki tarihi İpek Yolu güzergâhında yer alan Değirmendere mevkisinde bulunan iki şelale şırıl şırıl akan suları ve yemyeşil doğasıyla ziyaretçilerini bekliyor.

Özellikle tarihi yapıları ile misafirlerini büyüleyen Ani, tarihi ve kültürel değerlerinin yanı sıra çevresindeki bu şelaleler ve doğal güzelliklerle de her mevsim yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor.

Her mevsim yerli ve yabancı turistleri ağırlayan Ani’ye gelen fotoğraf sanatçısı Özgen Beşli, "Ani tarihi kadar doğasıyla da muhteşem bir yer. Ani'ye 4,5 kilometre uzaklıkta olan ve güneybatısında yer alan Değirmendere mevkisinde iki şelale mevcut. Doğal kaynak suyla beslenen bu şelaleler 100 metre arayla akıyor." dedi.

Ani'nin her mevsim ayrı güzel olduğunu belirten Beşli "Ben de doğasever ve fotoğrafçı olarak buraya hem gezmeye hem de doğa fotoğrafları çekmeye geldim, hem de ruhumu dinlendiriyorum, suya giriyorum. Ani Antik kenti gerçekten doğasıyla da tarihiyle de önemli bir yer, burayı herkese tavsiye ederim, yaz kış gelinmeli, gezilmeli ve fotoğraflanmalı."dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal