Her Yıl Düzenlenen Ahilik Kültür Haftası Nedir?

Her yıl kutlanan Ahilik Kültür Haftası nedir? Ahilik Kültür Haftası ne zaman kutlanıyor? Ahilik Kültür Haftasının amacı nedir?

24.09.2020-13:15 - (Son Güncelleme: 07.10.2021-10:18) Her Yıl Düzenlenen Ahilik Kültür Haftası Nedir?

Yüzyıllar önce kurulan Ahilik mefhumunu unutturmamak için her yıl Ekim ayında Ahilik Kültür Haftası kutlanır. Unutmaya yüz tutmuş Ahilik kültürü, hayatımızdan uzun zaman önce çıksa da gelecek nesillere unutturmamak için her Ekim’de Ahilik özelinde kutlamalar yapılır. Peki, Ahilik nedir? Ahilik Kültür Haftası kutlamaları nasıl yapılır? Ahilik Kültür Haftası ne zaman? Hepsi haberimizde.

AHİLİK NEDİR?

Ahilik haftasına çok az bir süre kaldı. Her Ekim’de kutlanan Ahilik nedir? Ahi Evran tarafından Hacı Bektaşi Veli tavsiyesiyle, esnaf dayanışmasını örgütlemeye yarayan bir teşkilatlanmadır. Horasan’da ortaya çıksa da Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de Ahilik teşkilatlanması sürmüştür. Alevi-Bektaşi Müslüman halkların birçok meslek alanında yetişmelerini sağlayan Ahilik’in asıl amacı ahlaklı ve iyi insan denebilecek esnaf, meslek sahibi insan yetiştirmektir. Ahlakla sanatın birleşimi olma yolunda kurulan Ahilik teşkilatlanması; toplumun ilerleyebilmesi, sosyal adalet ve ahlaklı toplum kurma açısından toplum adına çok önemlidir. Ünlü seyyah İbn-i Battuta, ahi tekkelerinin misafirperverliğinden bahseder. Ahilik kısaca; bilgeliğin hikmet ile, sanat ve ticaretin ahlakla buluşmasıdır.


AHİLİK NE DEMEK?

Ahilik’in kelime anlamı tam olarak belli olmasa da iki farklı bakış açısı var. İlk bakış açısına göre kelime arapça kökenlidir ve  Ahi’nin kelime anlamı “kardeşimdir.” Ahilik’e yakın teşkilatlanmaların Araplarda çıkması bu iddiayı güçlü kılıyor. İkinci bakış açısına göre Ahi sözcüğü Türkçe’dir ve akı’dan gelmiştir. Akı, Türkçe’de eli bol, cömert anlamına geliyor. 

AHİLİK KÜLTÜR HAFTASI NE ZAMAN KUTLANIR?

Ahilik Kültür Haftası her yıl Eylül ya da Ekim ayında Ahilik Kutlama Komitesinin belirlediği tarihte gerçekleşir. Ahilik Kültür Haftası etkinlikleri kapsamında fuar, kermes, ikram, sergi gibi etkinlikler düzenlenir. Aynı zamanda Ahilik’i tanıtmak için bilimsel sempozyumlar, seminerler, konferanslar düzenlenir. Ahilik Kültür Haftasının amacı olarak Ahilik kültürünü yeni nesillere aktarmak, gelenekleri öğretmek olarak düşünülüyor. Eskiden sadece Kırşehir’de düzenlenirken şimdi Anadolu’nun dört bir tarafında kutlanmakta. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınan Ahilik Kültür Haftası, o zamandan beri kutlanmakta. Ahilik Kültür Haftası’na daha çok genci katılması ve ahlaklı esnaflar yetiştirilmesi Kültür Bakanlığı tarafından aranılan hedeflerden.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal