Afife Jale Biyografi

Afife Jale bir tiyatro oyuncusudur. Ve Türk tiyatro tarihinde adını duyurmuş ve yer edinmiş önemli tiyatrocularımızdan biridir. Afife Jale’nin hayatına dair merak edilenleri sizin için bir araya getirdik. Detaylar haberimizde…

03.07.2020-15:51 - (Son Güncelleme: 03.07.2020-15:47) Afife Jale Biyografi

Afife Jale, Türk halkına kendini sevdirmiş ve kısa zamanda kendini ispatlamış bir oyuncudur. Ancak Afife Jale biyografi denildiğinde ün kazanması hiçte kola olmamış. Zamanında kadınların yeteri kadar iş hayatında görünemediği bu dönemde oyuncu olmak fazsıyla zor olmuştur onun için.

1902 yılında İstanbul’un Kadıköy ilçesinde doğan Afife Jale, orta halli bir ailenin kızı olarak dünyaya gelmiştir. Dr. Sait Paşanın torunudur ve de babasının ismi Hidayet beydir. Eğitimine Kız Sanayi Mektebi’nde devam eden Afife Jale’nin aklı ise hep tiyatroda kalmıştır.

Tiyatroya çok büyük bir ilgi duyması sebebiyle de 1918 yılında Müslüman kadınların sahneye çıkmalarının günah sayıldığı bir dönemde cesaret ederek Şehir Tiyatroları sınavlarına girer.

10 Kasım 1918’de ise Behire, Memduha, Beyza, Refika ve Afife stajyer kadrosuna alınmışlar. Ardından Refika ve Afife haricindeki kızlar sahneye alınmayacaklarını düşündükleri için tiyatroyu bırakırlar. Bunların ardından ikiside uzun zaman sahneye çıkarılmadılar ancak 18 Aralık 1918 günü Refika tiyatroda suflör Afife ise ‘’Müzalim Artislik’’ (stajyer oyuncu) görevlerini almışlardır.

Bundan sonra yaklaşık bir yıl boyunca sürekli olarak eğitim aldı Afife Jale ancak hala sahneye çıkamamıştı.

Ancak içindeki oyunculuk aşkı sayesinde asla pes etmedi ve çalışmaya devam etti Afife Jale. Refika ise sahne gerisinde rol alan ilk Müslüman kadın olabilmiştir. Sonunda ise 1920 yılında ‘’yamalar’’ adılı oyunda takma ismi Jale ile rol almak için sahneye çıkar İstanbul Kadıköy’de Afife Jale ancak sahneyi polis basar ve arkadaşı sayesinde bahçeden kaçırılarak kurtulur.

Ardından usanmadan tekrar çıkar ve tekrar polis basar ondan da kurtulur ancak Müslüman kadınların oyunculuk yapması yasak olduğundan üçüncüde polisin ellerinden kurtulamaz ve yakalanarak karakola götürülür ‘’Dinini, milliyetini unutan sen misin?’’ diye fazlasıyla zor onu polisler.

Babası da fazlasıyla karşıdır Afife’nin oyuncu olmasına dönemin şartlarını fazlasıyla zorlayarak hayatının peşinden koşar bu kadın.

Hatta babasının gözünde Afife artık fahişe statüsü kazanmıştır. Ona bir gün tartışma esnasında fahişe dediği gün aynı zaman da benim Afife diye bir kızım yok diyerek güler.

Afife ise sahnede artık Jale adını kullandığı için içindeki oyunculuk aşkı ile de baba evini terk eder ve hayallerinin peşinden koşmaya devam eder. Afife Jale Biyografi denildiğinde çok da kolay ün kazanmadığı ortada. Adından Afife tiyatroda görev almaya başladığı sıralarda tiyatroya yazı gelir ve kadın oyuncuların kesinlikle oyun oynamasının yasak olduğu ibareleri vardır gönderilen yazı da ve bunun sonucunda Afife işten çıkarılır.

Artık tek başına hayatını sürdürmekte olan Afife için hayat fazlasıyla zordur. Ardından bir sureli eczacı tarafından yanlış tedavi sonucu uyuşturucu bağımlısı olur ve bu bağımlılığını da üzerinden atmakta fazlasıyla zorlanır. Ancak en sonunda hayallerine ulaşır ve ünlü bir oyuncu olur Afife Jale. Ve ‘’Afife Jale’’ adında sinema filmi bile yapılır. Afife Jale biyografi denildiğinde sizin için araştırdık.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal