50 Dolar İle Nike’ı Kuran Adam

Facebook’un, Amazon gibi ünlü şirketler hemen hemen herkes tarafından tanınıyor. Nike markasının kurucusu pek fazla bilinmese de kurucusu Pill Knight’ın ürünleri neredeyse tüm dünyada satılıyor.

10.09.2020-18:24 - (Son Güncelleme: 10.09.2020-18:19) 50 Dolar İle Nike’ı Kuran Adam

1962 yılında babasından aldığı 50 dolar borç ile Japonya’dan kaliteli, ucuz koşu ayakkabıları ithal etme hayaliyle yola çıkan Knight, Nike markası ile bugün spor ayakkabı denince akla ilk gelen markalardan biri olmayı başardı.

Babasından aldığı borç parayla Japonya’ya gitti

1962 yılında Stanford Business School’da bir ödev hazırlarken aklıma geldi. Okulu bitirince babamı bu fikrimin çılgınca olmadığına ikna ederek ondan Japonya’ya seyahat etmek için gereken parayı borç aldım.  Babasından aldığı 50 dolar borç ve Japonya’dan kaliteli, ucuz koşu ayakkabıları ithal etme hayaliyle yola çıkan Knight, bugün adı Asics olan koşu ayakkabılarının Batı Amerika distribütörlüğüyle ilk işine başladı.  Japonyadaki görüşmelerde zorlayıcı ve ikna edici bir konuşmanın ardından Onitsuka, Phil Knight’ın hayali şirketine ABD piyasası için distribütörlük hakkını verdi.

Koşu antrenörüne satmak için ayakkabı gönderdi

1964 yılına geldiğinde Onitsuka’dan beklediği ilk ayakkabıları geldi. Knight, ayakkabıları koşu antrenörü olan Bill Bowerman’a gönderdi. Tek umudu Bowerman’ın takım için birkaç ayakkabı satın almasaydı. Çok daha iyisi oldu ve antrenörü şirkete ortak oldu.

Ayakkabıları peynir ekmek gibi satıyor

Phil Knight, batı kıyısındaki tüm koşu takımlarına ulaşmak istiyordu. Satış stratejisi ise basit fakat etkiliydi. Ayakkabıları deyim yerindeyse peynir ekmek gibi satıyordu. Satışlar artıyordu, 1966 yılını 84 bin dolar satışla kapatmıştı. Tam bu süreçte ezeli rakibi olan Adidas’la tanışmış ve onu kafaya takmıştı. Rekabet bu zamandan sonra başlıyordu.

Tedarikcisiyle anlaşamayınca kendi markasını yaratmaya karar verdi

Phil Knight, Onitsuka’ya alternatif olması için Nike markasını yarattı. Sonunda Onitsuka ile yollarını ayırmaya ve kendi kanatları ile uçmaya karar verdi.

1974 yılı sonunda Nike markasıyla sekiz milyon satış elde etti

1976 yılına geldiğinde Nike markası herkes tarafından bilinmeye başlamıştı. Nike markası sadece sporcular tarafından değil herkes tarafından kullanılıyordu. Satışlar mükemmeldi.

Nike artık bir markadan daha fazlasıydı

Bugün yıllık 30 milyar dolarlık satışı olan marka, başarı serüveninin her gün üzerine koyarak markasını geliştirmeye devam ediyordu.

Pill Knight’ın girişimcilere tavsiyesi:

'Birçok zorluğa ve beklenmedik gelişmelere karşı hazırlıklı olun.'

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal