5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü Ne Zaman ve Neden Kutlanmaya Başlandı?

Dün Öğretmenler Günü 5 Ekim'de kutlanıyor. Ülkemizdeyse 24 Kasım'da. Peki, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü neden kutlanıyor?

05.10.2020-13:16 - (Son Güncelleme: 24.11.2021-17:29) 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü Ne Zaman ve Neden Kutlanmaya Başlandı?

24 Ekim tarihinde Türkiye'de çok önemli bir tarih olarak uzun bir süredir Öğretmenler Günü Olarak kutlanmaktadır. Türkiye hariç diğer dünya devletlerinde ise öğretmenler günü 5 Ekim tarihinde kutlanmaktadır. 

Dünya Öğretmenler Günü, Her yıl 5 Ekim’de dünya genelinde kutlanıyor. Dünyanın en kutsal mesleklerinden öğretmenliği her yıl bugün anıyoruz. Dünyada milyonlarca öğretmen genç nesilleri yetiştiriyor. Ülkemizdeyse durum biraz daha farklı. Ülkemizde Öğretmenler Günü’nü Kasım’ın 24’ünde kutluyoruz. Peki, tüm dünya 5 Ekim’de kutlarken biz neden Öğretmenler Günü’nü 24 Kasım’da kutluyoruz. Öğretmenler Günü’nü ilk kim kutlamaya başladı, neden Dünya Öğretmenler Günü 5 Ekim’de kutlanıyor? Hepsi haberimizde.

5 EKİM DÜNYA ÖĞRETMENLER GÜNÜ NE ZAMAN KUTLANMAYA BAŞLANDI?

Dünya Öğretmenler günü 5 Ekim’de kutlanıyor. Hepimiz öğretmenlere olan sevgimizi o gün anıyoruz. İlk defa 1994 yılında kutlanan Dünya Öğretmenler Günü, UNESCO tarafından ilan edilmişti. UNESCO’nun 5 Ekim’i ilan etmesinin sebebi, 5 Ekim 1966 yılında Paris’te gerçekleştirilen Öğretmenlerin Statüsü Hükümetlerarası Özel Konferansı’nın sona erip UNESCO temsilcileriyle Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından oy birliğiyle Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi’nin kabul edişinin yıldönümüdür. Konferansın hedefi, öğretmenlerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi, öğretmenlerin fırsatlarının hem öğretmenler hem öğrenciler için düzeltilmesiydi. UNESCO ve Education International her yıl farkındalık için bir tema seçiyor. Bu sayede öğretmenlerin sorunlarını kademeli şekilde düzeltmeyi planlıyorlar.


TÜRKİYE’DE ÖĞRETMENLER GÜNÜ NE ZAMAN KUTLANIYOR?

Dünya Öğretmenler Günü 5 Ekim’de kutlanırken bizde 24 Kasım’da kutlanıyor. Nasıl 5 Ekim’in bir sebebi varsa 24 Kasım’ın da bir sebepten ötürü Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor. Dünya Öğretmenler Günü’nden 13 yıl önce, 1981 yılında Kenan Evren tarafından 24 Kasım Öğretmenler Günü olarak kabul edilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün 24 Kasım’da başöğretmen olarak kabul etmesinden yola çıkan Kenan Evren, 1981 yılında 24 Kasım’ı tüm öğretmenlere adamıştır. 26 Kasım 1981’de Resmi Gazete’de yayıma Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği adında geçmiştir.  

DÜNYADA DİĞER ÖĞRETMENLER GÜNLERİ

Dünyada her devlet Öğretmenler Günü’nü 5 Ekim’de kutlamıyor. Avustralya Öğretmenler Günü’nü Ekim’in son haftası kutlarken, Çekya’ysa Jan Amos Comenius’n doğum günü olan 28 Mart’ı Öğretmenler Günü olarak kabul etmişlerdir. Peru’ysa kendi öğretmenler gününü 6 Temmuz’da kutluyor. Peru 1953’ten beri Öğretmenler Günü’nü kutlayarak en uzun süredir bu geleneği sürdüren ülkelerden birisi oldu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal