27 Mart Dünya Tiyatro Günü Ne Zaman ve Nasıl Ortaya Çıktı?

Bugün 27 Mart Dünya Tiyatro Günü... Coronavirüs sebebiyle bu yıl perdeler kapalı olduğundan içimiz biraz buruk olarak kutluyoruz. Peki Dünya Tiyatro Günü ne zaman ve nasıl ilan edildi? İşte merak ettikleriniz...

27.03.2020-09:33 - (Son Güncelleme: 27.03.2020-09:34) 27 Mart Dünya Tiyatro Günü Ne Zaman ve Nasıl Ortaya Çıktı?

 

Seyirciyle daha iyi bir iletişim kurmak aynı zamanda insanlar arasındaki anlayışı ve barışı arttırmak için bir fırsat olan 27 Mart Dünya Tiyatro Günü, her yıl aynı tarihte kutlanıyor. Peki bugünü kutlama fikri nasıl ortaya çıktı? 

27 Mart Dünya Tiyatro Günü, 1961 yılında UNESCO tarafından kurulan Uluslararası Tiyatrolar Birliği (ITI) tarafından ilan edildi. Dönemin ITI başkanı Arvi Kivimaa tarafından ITI Konferansında ortaya atılan ‘tiyatrolar günü’ fikri, İskandinav ülkelerinden gelen desteğin de etkisiyle hayata geçirildi. O günden bugüne ITI merkezleri ve dünya çapında tiyatro grupları her sene 27 Mart'ta Dünya Tiyatro Günü'nü kutluyor.

Her yıl tiyatroya yön veren dünya çapında başarı kazanmış bir tiyatro oyuncusu, yönetmeni veya yazarı bildirge hazırlar ve bu bildirge 20'den fazla dile çevrilerek pek çok gazetede yazılır ve tiyatrolarda oyundan önce okunur. İlk bildirge ise Jean Cocteau tarafından 1962’de yazıldı ve tiyatrolarda okundu.

Dünya Tiyatro Günü'nün amaçları; ITI’nin sahne sanatları bağlamında, dünya çapında bilgi ve uygulama alışverişini arttırmak, gelişim sürecinde üretimin gerekliliği konusunda toplumsal bilinci uyandırmak, insanlar arasındaki barış ve dostluğu sağlamaktır.



DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal