2 Bin 800 Yıllık Urartu Kanalı Turizme Kazandırılıyor

2 bin 800 yıllık Şamran Kanalı, Menua Yürüyüş Yolu Projesi" kapsamında turizme kazandırılacak.

25.06.2020-13:06 - (Son Güncelleme: 25.06.2020-13:04) 2 Bin 800 Yıllık Urartu Kanalı Turizme Kazandırılıyor

Gürpınar ilçesinden Van'a su getirmek amacıyla 2 bin 800 yıl önce yaptırılan ve dünya su mühendisliği harikası olarak kabul edilen 51 kilometre uzunluğundaki Şamran Kanalı, Edremit Belediyesi tarafından hazırlanan "Menua Yürüyüş Yolu Projesi" kapsamında turizme kazandırılacak.

Urartu Krallığı döneminde yapılan ve içinden geçtiği topraklara hayat veren Şamran Kanalı'nın  Doğu Anadolu Projesi (DAP) İdaresince finanse edilecek projeyle kentin cazibe merkezi haline getirilmesi hedefleniyor.

İçinden geçtiği topraklara hayat veren ve hala işlevini sürdüren tarihi kanal, Urartuların bugüne ulaşan eşsiz mimari yapılarından biri olarak önemini koruyor.

Van’ın birçok uygarlığa ev sahipliği yaptığını söyleyen Edremit Belediye Başkan Vekili Kerem Baynal, "Kentin geçmişini geleceğe taşımanın planlarını yapıyoruz. Bunun için krallıkların bıraktığı eserleri gün yüzüne çıkarıp insanların hizmetine sunmayı amaçladık. Bu kapsamda 'Urartu Kültür Koridoru' kapsamında 'Menua Yürüyüş Yolu' ismiyle projemizi hazırladık ve ihalesini tamamladık." dedi.

Yapıldığı dönemdeki insanların azmini yaşamak için projeyi geliştirdiklerini söyleyen Baynal, aynı güzergaha sosyal donatı, lavabo ve mescitlerin inşa edileceğini söyleyerek şunları belirtti:

"İnsanlar güzergah boyunca Dönemeç Deltası ve suyun çıktığı noktaları görebilecek. Bazı köylerin içinden geçecek, ot biçen, ürününü toplayan insanlarla karşılaşacak. İnsanları bu projeyle doğal bir ortama çağırmış olacağız. Doğal mağaraları görme fırsatı bulacak insanlar. Doğal asma köprüler, seyir alanları ve banklar olacak. Güzergahta ihtiyaç duyulacak her ne varsa ziyaretçilerimizin hizmetine sunacağız. 4 ayda projeyi bitirmeyi planlıyoruz. Daha çok yürüyüş ağırlıklı bir proje yapıyoruz. İnsan ve doğayı bir araya getirme projesidir. Kanalın doğallığı bozulmayacak. Kanal boyunca herhangi bir betonlaşmaya müsaade edilmeyecek. Tamamen taş ve toprak kullanılarak hayata geçirilecek. İnsanlar kendilerini doğanın içinde bulacaklar." şeklinde konuştu.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu ise "Gerçekten çok planlı yapılmış bir mühendislik harikası. Her şey çok iyi hesaplanmış. Kanalın geçtiği her yer yemyeşil. Bu önemli değerin tüm Urartu tarihiyle yansıtılması önemlidir. Projenin tamamlanmasının ardından yapılacak iyi bir tanıtım, kanalın uzun süre turizme hizmet etmesini sağlayabilir." dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal