111 Yıllık Çeşme Restore Ediliyor

Yalova'nın Güneyköy köyünde 1909 yılında Osmanlı Padişahı Sultan Mehmet Reşad Han tarafından inşa ettirilen çeşme restore edilip turizme kazandırılacak

27.05.2020-10:05 - (Son Güncelleme: 27.05.2020-10:04) 111 Yıllık Çeşme Restore Ediliyor

Dağıstan'dan 1880'li yıllarda göç eden vatandaşların torunlarının yaşadığı Yalova merkeze bağlı Güneyköy köyünde Osmanlı padişahlarından 5. Mehmed Reşad Han'ın tahta çıkmasının ardından yaptırdığı 111 yıllık çeşme restore edilecek.

Çalışmalar kapsamında bulunduğu  meydanında restore edileceği çeşme Yalova'daki en önemli Osmanlı eserlerinden biri olarak kabul ediliyor.

İl Özel İdaresince hazırlanan 940 bin lira bütçeli "Güneyköy Kültür Turizm Destinasyonu Kapsamında Tarihi Sultan Reşat Çeşmesi Meydan Düzenlemesi ve Cephe Sağlıklaştırma Projesi" ile tarihi yapının turizme kazandırılması hedefleniyor.

Osmanlının klasik çeşmeleri tarzında 1909 yılında yapılan çeşme ile köy meydanındaki çalışmalar, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından finanse edilecek.

Köy muhtarı Hacı Murat Erhan, çeşmenin, Sultan Mehmet Reşad'ın 1909'da tahta çıktığında ilk yaptırdığı eserlerden olduğunu belirtti ve şöyle devam etti:

"Zamanın evliyalarından Şeyh Şerafeddin Hazretleri, sarayla ikili ilişkilerinden dolayı köyümüzün ihtiyaçlarından birinin köy çeşmesi olduğunu kendilerine bildirir. Bunun üzerine Sultan Reşad bu çeşmeyi köyümüze yaptırır. Bu çeşme, Türkiye'deki 36 bin köy arasında bir padişah tarafından yaptırılan tek çeşme olması nedeniyle çok önemli."

Restorasyon çalışmalarının eylül ayında başlayacağını söyleyen Erhan, "Meydanda Osmanlı kültürüne uygun olan bir evi model olarak alıp çevresindeki evler ona göre düzenlenecek." dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal