Kulak Temizleme Çubukları Tehlike Saçıyor!

Kulak temizleme çubuğu, kulak sağlığını tehdit eden gizli tehlikeler barındırıyor. KBB Uzmanı Dr. İsmet Emrah Emre, bu ürünün temizleme işlemi sırasında kulakta ciddi hasarlar bırakabileceğini söyleyerek, önemli uyarılarda bulundu.

12.03.2021-10:21 - (Son Güncelleme: 12.05.2021-18:38) Kulak Temizleme Çubukları Tehlike Saçıyor!

Kulak kirinin bazı aralıklar temizlenmesi oldukça önemlidir ancak bu işlemi yaparken kulak sağlığınızı tehlikeye sokmamalısınız. 

KBB Uzmanı Dr. İsmet Emrah Emre, kulak temizlerken yapılan hataları açıkladı ve önemli bilgiler verdi.  

KULAK KİRİ NEDİR? 

Dış kulak yolunda üretilen kahverengi, turuncu renkte olabilen kulak kiri, dış kulak yolu cildini koruma görevi ile birlikte, dış kulak yolunun temizlenmesi ve nemlendirmesine yardımcı olur. Ayrıca mikroorganizmalara karşı koruma sağlar. 

KULAK KİRİ NASIL TEMİZLENİR? 

Kulak kendi kendinin temizleyen bir organdır. Üretilen kir dış kulak yolundaki hakereketler kulak deliğine kadar itilir ve buradan genellikle duş aldığımız zaman suyun etkisiyle akar gider. 

KULAĞI TEMİZLEMENİN DOĞRU YÖNTEMİ NEDİR? 

Kulak kıvrımları ve kulak deliğinin hemen arkasında bulunan çukurun temizlenmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Peçete, kulak çubuğu veya ıslak mendille temizlenebilir. Ancak kulak çubuğu ya da herhangi bir cisim kulak deliğinin içerisine doğru sokulmamalıdır. 

KULAK TEMİZLERKEN YAPTIĞIMIZ HATALAR NELERDİR? 

Temizleme çubuğu ya da herhangi bir cismin kulak deliğinin içerisine sokulması, dış kulak yolu cildinin dışarıya atmaya çalıştığı kiri tekrar içeriye sokar. Ayrıca dış kulak yolu cildi hasarlarına ve kulak zarı delinmesine de neden olabilir. 

KULAK TEMİZLEME ÇUBUĞU KULAĞA KALICI HASAR VERİR Mİ? 

Dış kulak yolunda oluşan cilt hasarları 5 - 7 gün içerisinde toparlanır. Kulak zarının delinmesi ise geçici veya kalıcı olabilir. Kulak zarının delinmesi durumunda 6 - 12 hafta içerisinde zar eski haline dönebilir ancak bu süreçte kulağı su ile temastan korumak gerekir. Kulak zarının kapanmaması halinde işitme kaybı oluşabilir. Hastanın sağlığına kavuşması için cerrahi işlem gerekebilir.  

TEMİZLEME ÇUBUĞUYLA YAPILAN İŞLEMDEN SONRA KULAKTAN KAN GELİR Mİ? 

Kulak temizleme çubuğuyla yapılan işlemden sonra kulaktan iki nedenden dolayı kan gelir. Bunlardan birincisi dış kulak yolu cildinde hasara bağlı kanama, bir diğeriyse kulak zarının delinmesine bağlı olarak kanamadır. 

KULAK TEMİZLEME ÇUBUĞU KULLANIMINDA İSTENMEYEN BİR DURUM GELİŞİNCE NE YAPILMALI? 

Kulak temizleme çubuğu kullanımında istenmeyen bir durum gelişmesi halinde hemen bir KBB hekimine başvurulmalı ve önerilen tedaviyi uygulamalısınız. 

ÇOCUKLARDA KULAK TEMİZLEME ÇUBUĞU KULLANIMI NASIL OLMALI? 

Ani tepkiler ve hareketlerde bulunan çocukların kulakları kesinlikle temizleme çubuğuyla temizlenmemelidir. Bebekler için özel geliştirilmiş ucu ince ancak arkası kalın kulak çubukları mevcuttur. Bunlar kulak deliği hariç kulağın temizlenmesinde kullanılabilir fakat kulağın ıslak bir peçete ile silinmesi daha güvenlidir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal