KPSS'de kimler hangi oturumlara girecek , hangi oturumlara girmeliyim?

Devlet kadrosunda yer almak isteyen çoğu kişinin aklına ilk olarak KPSS sınavı gelmektedir. Çünkü, KPSS puan türleri hem eğitime hemde meslek grupları şeklinde değişiklik göstermektedir. Bu duruma dışarıdan bakıldığı zaman birçok kişinin kafası karışmaktadır. Peki, KPSS' de kimler hangi oturumlara girecek , hangi oturumlara girmeliyim? İşte merak edilerek araştırılan konunun detayları sayfamızda yer almaktadır.

09.05.2022-02:05 - (Son Güncelleme: 09.05.2022-02:05) KPSS'de kimler hangi oturumlara girecek , hangi oturumlara girmeliyim?

Devlet kadrosunda yer almak isteyen çoğu kişinin aklına ilk olarak KPSS sınavı gelmektedir. Çünkü, KPSS puan türleri hem eğitime hemde meslek grupları şeklinde değişiklik göstermektedir. Bu duruma dışarıdan bakıldığı zaman birçok kişinin kafası karışmaktadır.

KPSS

KPSS'de kimler hangi oturumlara girecek , hangi oturumlara girmeliyim?

KPSS sınavları kişilerin eğitim durumlarına göre değişmektedir. Bunlar 3 şekilde ayrılmaktadır. KPSS ortaöğretim, ön lisans ve lisans olarak sıralanmaktadır. Bu sınavlarda içlerinde oturum ve dersler olarak farklılık göstermektedir. Ayrıca 2 türde atama bulunmaktadır. Kpss A grubu ve B grubu şeklinde bulunmaktadır.

Kpss ortaöğretim sınavı nedir?

Kpss ortaöğretim sınavı, lise veya meslek liselerinden mezun olmuş olan kişilerin veya sınavın geçerlilik zamanlarında 2 yıl içinde bu kurumlardan mezun olacak olanların gireceği sınav türü olarak bilinmektedir. Kısaca bu sınava girmek isteyen kişiler ya lise mezunu olmak zorundadır yada sınavdan 2 sene içinde liseyi bitirmiş olması gerekmektedir. KPSS ortaöğretim sınavı 2 senede bir tekrarlanmaktadır. Genellikle sınav çift haneli senelerde yapılmaktadır. Bu sınava katılacak olan öğrenciler, tüm kpss dahilindeki genel yetenek ve genel kültür testlerinden sorumludurlar. Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde olmak isteyen adaylar, yukarıda yazılan testler haricinde DHBT oturumuna da katılması gerekmektedir. 

KPSS SINAV

Kpss ön lisans sınavı nedir?

Kpss ön lisans, 2 yıllık ön lisans programlarını bitirmiş olanlar veya sınav geçerlilik süresince 2 sene içinde bu programlardan mezun olacak kişilerin girmesi gereken sınav türü olarak geçmektedir. Bu sınava katılacak olan kişiler, kısaca ya 2 senelik önlisans mezunu olmak zorunda yada sınav sonrasındaki 2 sene içinde bu programdan mezun olması gerekmektedir. Kpss önlisans sınavı çift senelerde yapılmaktadır. 2 senede bir tekrar sınav yapılmaktadır. Bu sınava dahil olacak tüm kişiler, ortak genel yetenek ve genel kültür sınavlarından sorumlu sayılmaktadır.

Kpss lisans sınavı nedir?

Kpss lisans sınavına, 4 senelik lisans programını bitirmiş veya mezun olacak olan adayların katılması gereken bir sınav olarak geçmektedir. Her yıl tekrarlanan bu sınava, lisansının son yılında olan veya mezuniyetini hak kazanmış olan adaylar katıla bilmektedirler. Lisans mezuniyetinin üzerinden 1 sene geçtiyse, katılacak adayların eğitim durumu incelenerek, KPSS ortaöğretim ya da KPSS ön lisans sınavlarına katıla bilmektedirler. Kpss sınavları eğitimde belirleyici olarak geçmektedir. Bir üst eğitim tamamlamış olan kişiler, bir alt seviye sınavına katılamaz. Kısaca lisans eğitimini tamamlamış olan bir kişi, kpss ortaöğretim veya ön lisans sınavlarına katılamaz.

KPSS lisans sınavında şu testler çözülmesi gerekecektir. 

Genel yetenek sınavında ; Türkçe, matematik, geometri ve tarih

Genel kültür sınavında ; Coğrafya, vatandaşlık, genel kültür 

Bunlar dışında yer alan ve çözülmesi gereken testlerde şu şekildedir;

Eğitim Bilimleri ,İşletme, Muhasebe, İstatistik, Hukuk, Kamu Yönetimi, İktisat, Maliye, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi, Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi

Sınava katılan kişiler, mezun olduğu bölüme bakarak testleri çözmesi gerekmektedir. Yoksa alanını kapsayan puan hesaplanamadığı gibi atamada yapılamamaktadır. 

kpss

Kpss A grubu nedir?

Kpss A grubu kadroları kariyer kadrosu olarak isimlendirilmektedir. Bu gruplara alım yapacak olan meslekler arasında aşağıdakiler yer almaktadır.

Müfettiş, müfettiş yardımcılığı, Uzman, uzman yardımcılığı, Denetmen, denetmen yardımcılığı, Kaymakam adaylığı, Bakanlık, müsteşarlık, başkanlık ve kamu kurumlarının bağımsız genel müdürlükleri gibi kuruluşlarda görev alacak diğer meslekler

KPSS A grubu ile atama şartlarında kadroya ihtiyaç duyan kurumlar tarafınca belirlenmektedir. Her sene bu durum değişmektedir.  Kadroya katılacaklar farklı sınavlardan ve mülakatlardan geçebilmektedirler. Bu sınava katılacak kişilerin genel kültür ve yetenek testlerini yapmaları zorunludur. 

Kpss B grubu nedir?

B grubu kadrosu, A grubunda yer alan kadroların dışında yer alan kadrolar olarak geçmektedir. Düz memurluk alımları bu gruptan yapılmaktadır. Kpss B grubu meslekleri şunlardır.

Memur, Mühendis, Mimar, Veteriner, Psikolog, Hemşire, Ebe, 

Her 2 senede bir sınav tekrarlanmaktadır. B grubunun lisans puanının türü P3, ön lisansının puanı P93, ortaöğretim puanı da P94 olarak adlandırılmaktadır. 

memur

Kpss ye hangi oturumla katılmalıyım?

Sınıf öğretmenliğini düşünen kişiler, Kpss'de şu testleri çözmesi gerekmektedir. Genel yetenek, genel kültür, eğitim bilimleri ve ÖABT çözmesi gerekmektedir. 

Branş öğretmenliği düşünen kişiler ise, genel kültür ve eğitim bilimleri sınavlarını yapmaları gerekmektedir. Aynı zamanda ÖABT sınavından da sorumludur. Her branşın kendine ait testi bulunmaktadır.

Bahsetmiş olduğumuz ÖABT yani öğretmenlik alan testleri şöyledir;

İlköğretim matematik öğretmenliği

Fen bilimleri/fen ve teknoloji öğretmenliği

Lise matematik öğretmenliği

Fizik öğretmenliği

Kimya öğretmenliği

Türkçe öğretmenliği

Sosyal bilgiler öğretmenliği

Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği

Tarih öğretmenliği

Biyoloji öğretmenliği

Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği

Rehber öğretmen

Beden eğitimi öğretmenliği

Okul öncesi öğretmenliği

İmam hatip lisesi meslek dersleri öğretmenliği

İngilizce öğretmenliği

Sınıf öğretmenliği şeklinde yer almaktadır.

Mühendisler, işletme mezunları, iktisat mezunları, kamu ve hukuk mezunları kpss'ye hangi oturumda katılmalıdır?

Mühendislerin girecek oldukları KPSS sınavları, başvuru yapacağı kadroya göre belirlenmektedir. Memur olarak atama yapmayı düşünen kişi, sadece genel yetenek ve genel kültür testlerini çözmesi yeterli olacaktır. Kpss A grbunda bunun yanında kurumun istemiş olduğu testide yapma zorunluluğu bulunmaktadır.

İşletme mezunlarını da mühendislerin girmiş olduğu şekilde geçerlidir. Kpss B grubu şeklinde atama yapmak istiyorsanız genel yetenek ve genel kültür sınavlarına da girmeniz gerekmektedir. A kadrosunda yer alacaksanız eğer, kadro şartlarındaki sınavlara katılmanız yeterli olacaktır.

İktisat mezunları da, işletme mezunlarındaki şartlar geçerli sayılmaktadır.

Kamu için her sene Kpss A grubunda kadro açılmaktadır. Bu nedenle kurumun belirtmiş olduğu sınavlara katılması gerekmektedir. İsteyen kamu yönetimi mezunları sadece genel yetenek ve genel kültür testlerini çözme sağlayarak Kpss B grubunun kadrosuna başvuru sağlayabilir.

Hukuk mezunları ise kurum avukatlığı için B grubu kadrosuna başvuruda bulunabilir. Sadece genel yetenek ve kültür testlerini yaptığında yeterli sayılacaktır. Kpss A grubu ise her sene hukuk mezunlarında alım yapmaktadır. Kurumun belirtmiş oldukları sınava katılmaları gerekmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal