Kovid-19 Bağışıklığı 8 Ay Devam Ediyor

ABD’de gerçekleştirilen bir araştırma doğrultusunda, Kovid-19 geçiren kişilerin vücutlarında 8 aya kadar virüse karşı bağışıklık olduğu tespit edildi. Çalışmaya göre Kovid-19’a karşı geliştirilen bağışıklık, kişileri 10 yıl kadar ağır enfeksiyonlardan muhafaza edecek.

18.11.2020-11:49 - (Son Güncelleme: 18.11.2020-11:50) Kovid-19 Bağışıklığı 8 Ay Devam Ediyor

Kovid-19 ile ilgili gerçekleştirilen araştırmada, hastalığı atlatmış olan kişilerin vücudunda 8 ay kadar bağışıklık tespit edildi. ABD’de yapılan bu çalışmada, koronavirüse karşı oluşan bağışıklık nedeniyle, kişilerin ağır enfeksiyonlardan 10 yıl kadar korunabileceği tespit edildi. 

Son zamanlarda, azalan antikor oranı nedeniyle, Kovid-19 bağışıklığının birkaç aya ortadan kalkması durumunun olduğu ve virüse karşı savunmasız kalınması ihtimali düşünülmeye başlanmıştı.

ABD, La Jolla İmmünoloji Enstitüsü’nde gerçekleştirile yeni araştırmaya göre, koronavirüs enfeksiyonunu geçridikten sekiz ay sonra, iyileşen çoğu bireyde hala virüsle savaşmak için yeterli bağışıklık hücresi olduğu tespit edildi.

AĞIR HASTALIKLARI ÖNLER

New York Times’ta yer alan habere göre, araştırma sonucu Kovid-19’a karşı bağışıklık hücrelerinin vücutta uzun müddet kalabileceğini ortaya koydu. La Jolla İmmünoloji Enstitüsü'nde araştırmanın baş ismi virolog Shane Crotty, ‘Bu bağışıklık hücresi miktarı, insanların ağır hastalığa yakalanmasını on yıla kadar önleyecektir’ açıklamasını yaptı.

8 AY SÜRÜYOR

Kovid-19 geçiren 19-81 yaş arası 185 kişinin incelendiği çalışmada, hastalığı atlatan kişilerde hastaneye yatmayı gerektirmeyen hafif belirtiler olduğu aktarıldı. Ardından katılımcılardan düzenli olarak kan örneği alındı ve düzenli biçimde incelendi. Bu kişilerde; antikorlar, gerektiğinde daha çok antikor üretimi olan B hücreleri ve diğer enfekte hücreleri öldüren iki tür T hücresi beraber değerlendirildi. Dr. Crotty, ‘Yalnızca birine bakarsanız, gerçekten tam resmi kaçırabilirsiniz. İncelemelerde antikor miktarı zamanla azalmasına rağmen, B hücresi ve T hücresinin virüs hafızası devam ediyor’ açıklamalarına yer verdi.. Çalışma sonucunda antikorların enfeksiyondan altı ila sekiz ay sonra da dayanıklı olduğu saptandı.

KORONAVİRÜSÜ YENEN KORUNUYOR

Çalışmada bir diğer elde edilen bulgu da Kovid-19 hastalığını geçiren kişilerin vücudunda iyileştikten sonra 17 yıl kadar daha Kovid-19 ile savaşabilecek oranda bağışıklık hücresi taşıyacağı oldu. 2003 senesinde Çin'deki Ciddi Akut Solunum Yolu Sendromu’nu (SARS-Cov) yenen bir kişide, 17 yıl sonra hala koronavirüse karşı bağışıklık hücreleri olduğu tespit edildi. Sars, ilk koronavirüs olarak adlandırılıyor.

İmmünolog Marion Pepper’ın başyazarlığını üstlendiği Washington Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından önceden gerçekleştirilen bir araştırmada, koronavirüs enfeksiyonundan sonra üretilen belirli bağışıklık hücrelerinin vücutta en az üç ay varlığını sürdürdüğü tespit edilmişti.

Yeni elde edilen bulgular ise, koronavirüse karşı bağışıklığın kısa zamanlı olabileceğinden korkan ve aşıların tekrar tekrar uygulanması gerekebileceğini düşünen uzmanların endişelerinden kurtulmasına yardımcı olacak gibi duruyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal