Koronavirüse Rağmen İhracatta Rekor Üstüne Rekor! Reel Kesimin Güveni 9 Yılın Zirvesinde

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına rağmen ekonomideki güçlü seyir üçüncü çeyreğe de taşındı. Reel sektörün güveni 2012 tarihinden bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Kapasite kullanım oranı da 19 ayın zirvesinde.

27.07.2021-09:24 - (Son Güncelleme: 27.07.2021-10:11) Koronavirüse Rağmen İhracatta Rekor Üstüne Rekor! Reel Kesimin Güveni 9 Yılın Zirvesinde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''Türkiye ekonomisini sadece döviz kuru-faiz-enflasyon parantezine hapsetmeye çalışanların gerideki yatırım, üretim, istihdam, ihracat, büyüme temelli asıl fotoğrafı gözlerden kaçırma çabaları boşunadır'' tespiti dün açıklanan veriler ile bir kez daha haklı çıktı.

Senenin ikinci çeyreğinde %20'nin üzerinde büyümesi beklenmekte olan ekonomideki güçlü seyrin üçüncü çeyrekte de kapasite kullanım oranı, güven endeksleri ve ihracat rakamları ile somutlaştı.

ÜRETİM ARTIŞI HIZLANDI

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs tam kapanmanın da sona ermesi ile beraber iç talebin patladığı, yurtdışı siparişlerin de hız kesmediği temmuz ayında reel sektör üretime tam sürat devam etti.

Merkez Bankası tarafınca açıklanan verilere göre imalat sanayisinde kapasite kullanım oranı, temmuzda haziran ayına göre 0.1 puan artarak %76.7'ye çıkarak Aralık 2019 tarihinden bu yana da en yüksek seviyeye ulaştı. Koronavirüs pandemi öncesi 2020 senesinin şubat ayında %76 olan kapasite kullanım oranı, nisan sonunda ise bu oran yüzde 61.6'ya gerilemişti.

GÜVEN PERÇİNLENDİ

İç ve dış talepteki canlılığı yanı sıra, hükümetin sürmekte olan destekleri reel sektörün güvenini de perçinledi. Reel kesim güven endeksi temmuz ayında 1.8 puan artarak 114.8 seviyesine çıktı. Böylece endeks 2012 senesinin nisan ayından bu yana (115.4) en yüksek seviyeye ulaştı. 2020 senesinin şubat ayında 106.9 olan endeks, koronavirüs ile beraber nisanda 66.8'e inmişti.

Genel gidişata bakıldığında gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, son üç aydaki toplam sipariş miktarı ve gelecek üç aydaki toplam istihdam, sabit sermaye yatırım harcaması ve mevcut toplam sipariş miktarına dair olan değerlendirmeler endeksi artış yönünde görüldü.

BÜYÜME TAHMİNLERİ AŞAR

Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan, açıklanan verilerin büyümenin tahminlerin üzerine çıkacağına dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi: ''İkinci çeyrek için açıklanacak güçlü çift haneli büyüme oranının da katkısıyla yılın genelinde yüzde 7 oranında bir büyüme gerçekleşmesi muhtemel görünmektedir'' diye dedi.

İHRACATTA GÜNLÜK REKOR

Haziran ayında ihracatta 4 rekor birden kırılırken, temmuz ayında ise tarihi başarılara imza atılıyor. TİM Başkanı İsmail Gülle, ihracatın takvim ve baz etkisine rağmen rekor kırmaya devam ettiğini ifade etti.

''Daha önce 31 Mayıs 2019'da ulaşılan günlük 1.3 milyar dolarlık ihracat rekoru, 14 Temmuz'da 1 milyar 310 milyon dolar, 16 Temmuz'da ise 1 milyar 540 milyon dolarla tazelendi'' diye dedi.

GÜVEN ENDEKSLERİ YÜKSELİYOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre sektörel güven endeksleri de senenin üçüncü çeyreğine yükselişle başladı. Güven endeksi temmuzda; hizmet sektöründe yüzde 5.8, perakende ticaret sektöründe yüzde 3.7 ve inşaat sektöründe yüzde 4.7 arttı.

Sabah Gazetesi'nin haberine göre, hizmet sektörü güven endeksi 114.8 ile 2020 şubat ayından bu yana en yüksek seviyeye, perakende ticaret sektörü güven endeksi 109.6 ile 2020 kasımından bu yana en yüksek seviyeye, inşaat sektörü güven endeksi ise 86.3 ile 2020 aralık ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştığı görüldü.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal