Koronavirüs Nedeniyle Alkolmetreyi Üflemedi! Cezayı Yargıtay Bozdu

Koronavirüs salgını nedeniyle, çevrildiği trafik uygulamasında alkolmetreyi üflemek istemeyen sürücüye 3 bin 516 TL para cezası ve 2 yıl süre ile ehliyetine el konulma cezası uygulandı. Bu cezayı adaletsiz bulan sürücü kararı mahkemeye taşıdı.

26.09.2021-13:37 - (Son Güncelleme: 26.09.2021-14:21) Koronavirüs Nedeniyle Alkolmetreyi Üflemedi! Cezayı Yargıtay Bozdu

2 yıldır süren ve tüm Dünya’yı etkisi altına alan koronavirüs salgını hala devam ederken geçtiğimiz aylarda trafik polislerinin yaptığı uygulama sırasında durdurulan ve kronik rahatsızlığı olduğunu dile getiren sürücü, koronovirüsü salgını nedeniyle alkolmetreyi üflemeyi reddedince 3 bin 516 TL para ve 2 yıl süre ile ehliyetine el konulma cezası uygulanmıştı. 

ALKOLMETRE İTİRAZINI MAHKEME REDDETTİ 

Haksız yere 3 bin 516 TL ve 2 yıl süre ile ehliyetine el konulma cezası yediğini düşünen ve durumu Sulh Ceza Mahkemesine taşıyan sürücüye mahkemeden ret kararı gelmişti. 

İYİ HABER YARGITAY’DAN GELDİ

Aylar geçen süreçten sonra Adalet Bakanlığı, kararının kanun yararına bozulmasını talep etti. Bakanlığın talebi üzerine yeniden açılan dosyayı Yargıtay Başsavcılığı, 19. Ceza Dairesi'ne iletti. Örnek nitelikte bir karara imza atan Yargıtay, kronik hastalığı bulunan sürücünün Koronavirüs ile iligli duyduğu hassasiyetinin açık ve anlaşılabilir bir neden olduğuna dikkat çekti. Alınan kararda şu ifadelere yer verildi: 

‘’Kabahatli sürücü, kolluk birimlerince durdurularak alkolmetre ile alkol ölçümü yapılmak istendiği, kabahatlinin Kovid-19 tedbirleri kapsamında alkolmetreyi üflemek istemediği ve kan tahlili yolu ile alkol ölçümü yapılmasını istemiştir. Bunun üzerine 3 bin 516 Türk Lirası idari para cezası uygulandığı ve sürücü belgesinin 2 yıl süreyle geri alınmasını takiben kabahatlinin Devlet Hastanesinden aynı gün saat 21.50'de kan tahlili verdiği ve kanında alkol (etonol) tespit edilemediği anlaşılmaktadır. 

KORONAVİRÜS NEDENİYLE ŞAHISLAR BU TÜR HASSASİYETLER GÖSTEREBİLİR 

Kovid-19 tedbirleri kapsamında somut olayda olduğu gibi şahısların bu tür hassasiyetler gösterebileceği, mezkur hastalığın solunum yolu ile bulaştığı göz önüne alındığında ağza temas ederek nefes üflemek suretiyle alkol miktarı ölçme şeklinde çalışan teknik cihazın üflenmesinden imtina edilmesinin kabul edilebilir olduğu anlaşılmıştır. 2918 sayılı Kanun'a göre sürücünün alkol miktarının ölçülme yönteminin yalnızca teknik cihaz olmadığı, bu hususun istisnalarının aynı kanunun 48/3. maddesinde açıklandığı üzere kan tahlili ile de ortaya konabileceği ortadadır. 

Dosya içeriğine göre kronik rahatsızlığı olan kabahatli gibi kişilerin kendilerini korumak adına bu tür alternatif yollara başvurma isteğinin alkolmetreyi üflemekten imtina etme kastı olarak yorumlanamayacağı, nitekim kendisinin yaklaşık 1 saat sonra hastaneden kan tahlili aldığı ve kanında alkol tespit edilemediği aşikardır. Yerleşik adli tıp uygulamalarına göre kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte alkol oranının her saat ortalama 0,15 promil azaldığının kabulü karşısında kabahatlinin başvurusunun kabulü yerine yazılı şekilde reddine karar verilmesinde isabet görülmediği gerekçesiyle 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 309. maddesi uyarınca anılan kararın kanun yararına bozulması isteminde bulunulmuştur. Kanun yararına bozma talebinin kabulüyle 2. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararının bozulmasına, uygulanan idari yaptırım kararının kaldırılmasına oy birliğiyle karar verildi.’’

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal