Konutta KDV indirimiyle neler değişecek? Ev fiyatları düşer mi, yükselir mi?

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın sektör temsilcileri ve odalarla yaptığı görüşmeler sonrasında ikili KDV sistemine dair geniş kapsamlı çalışmalar yürütüldü. Temsilciler, konutlarda bir iki metreyi geçmesi halinde %18 KDV ödemesi yapılmasının usulsüz uygulamalara neden olacağını savundu. Peki, konutta KDV indirimi nedir, neleri etkileyecek? Konutta KDV indirimiyle ev fiyatları değişecek mi?

30.03.2022-15:58 - (Son Güncelleme: 30.03.2022-17:27) Konutta KDV indirimiyle neler değişecek? Ev fiyatları düşer mi, yükselir mi?

2022 yılına girdiğimizden bu yana herkesin merak ettiği konutta KDV indirimine dair yeni gelişmeler yaşanıyor. Yapılan yeni görüşmeler sonrasında 151 metrekare olan bir evin 150 metrekarelik kısmına %8, bir metrekarelik kısmınaysa %18 vergi indirimi gelecek.

Konutlarda uygulanan KDV indirimi nedir?

Konutlara uygulanan KDV indirimi konutlardaki KDV yükünün hafifletilmesidir. Şuan büyüklüğü 150 metrekareyi geçen evler için %18 KDV ödenmekte. Mesela; bir milyon lira değerindeki 150 metrekare ev için seksen bil TL KDV ödenmekte ancak 155 metrekare ev için 180 bin TL KDV ödemesi yapılıyor. Yapılan değişiklikle birlikte beş metrekarelik bölüm %18'den vergilendirilecek. Bu vergilendirmeyle KDV ücreti 5805 TL olacak. Böylelikle ödenecek toplam miktar 85 bin 805 TL olacak.

Konut fiyatlarında değişiklik olacak mı?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin gıda sektöründe KDV'yi sadeleştirme yönündeki çalışmalarıyla ilgili yaptığı açıklama sonrasında gözler konut KDV'sinde yapılacak indirimlere çevrildi. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın sektör ve odaların temsilcileri ile yaptığı görüşmeler sonrasında ikili KDV sistemine dair geniş bir çalışma başlatıldı.

konutta KDV indirimi

Sektör temsilcilerine göre konutlarda bir iki metreyi geçtiği taktirde %18 KDV ödemesi usulsüz uygulamalara neden oluyor. Bundan dolayı projede, satış esnasında ve tapuda konutun net metrekaresinin kullanılmasını destekleyecek yeni bir vergi uygulaması görüşü ön planda yer alıyor.

Konutlardaki fahiş fiyatlara son!

Yeni model ile tüketiciler 151 metrekarelik bir ev aldıklarında fahiş fiyat artışı ile karşılaşmayacak. Yeni sistem kabul edildiği taktirde 150 metrekarelik bölüm %8, bir metrekarelik bölümse %18 üzerinden vergiye tabi tutulacak.

Temsilciler, yapılan bu düzenleme ile 150 metrekareden fazla olan evlere taleplerin artacağı, sektörün canlılık kazanacağı ve fiyatlarda düşüş yaşanacağı görüşünde.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal