Konuralp Müzesi’nde Corona Sessizliği

Bizans, Roma ve Osmanlı dönemine ait önemli eserlerin yer aldığı Düzce'deki Konuralp Müzesi en sessiz günlerini yaşıyor.

22.05.2020-12:18 - (Son Güncelleme: 22.05.2020-12:13) Konuralp Müzesi’nde Corona Sessizliği

Konuralp Antik Kenti’nin zengin kültürel mirasını yaşatmak üzere 2003 yılında ziyarete açılan Düzce'deki Konuralp Müzesi, coronavirüs tedbirleri kapsamında şu sıralar ziyarete kapalı.

Müzeler Haftası'nı sessiz geçiren Konuralp Müzesi’nde Prusias ad Hypium" Antik Kenti'nden çıkan eserler sergileniyor.

1 Haziran’da sanatseverlerle buluşmaya hazırlanan müzede toprak kaplar, kandiller, heykelcikler, takılar, metal eserler, cam kaplar ve mezar hediyeleri olmak üzere 6 bin 82 eser bulunuyor.

3 teşhir salonu, iki depo, laboratuar ve idari bölümden oluşan müzenin bahçesinde ise antik kentte gün yüzüne çıkarılan büyük mimari parçalar, adak yazıtları, büyük depolama kapları, ceset küllerinin konduğu küçük taş lahitler, mezar taşları, sütunlar, şehir yasası yazıtları bulunuyor.

"1 HAZİRAN'DA MÜZEMİZİ AÇACAĞIZ"

Batı Karadeniz bölgesinin en önemli eserlerinin sergilendiğini Konuralp Müzesi ile ilgili açıklamalarda bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürü Resul Taştan, "Her yıl öğrenciler, yerli ve yabancı turistler, müzemize akın ederdi. Özellikle Müzeler Haftası'nda burası dolu olurdu. İnşallah 1 Haziran'da müzemizi tekrar açacağız ve burada yaşanan mahzunluk yerini cıvıl cıvıl insan seslerine bırakacak." diye konuştu.

Müzenin tarihine de değinen Taştan, şunları söyledi:

"Şu an bulunduğumuz bölge çok zengin bir tarihe sahip. Buraya bağlı 10 bin kişilik bir tiyatro kazımız var. Bakanlığımızdan burada 12 ay kazı çalışması yapılmasına yönelik izinler alındı ve pandemi öncesi çalışmalara başlanmıştı. Bu kazımız da 1 Haziran'da tekrar start alacak. Bu alan Batı Karadeniz Bölgesi'nde tek ayakta kalan tarihi tiyatrodur."

Bizans, Roma ve Osmanlı dönemine ait önemli eserlerin müzede yer aldığını belirten Taştan, "Müzemizde yaklaşık 7 bin arkeolojik ve etnografik eser bulunmaktadır. Yeni bir projeyle bu müze şu anki durumundan 2 kat daha büyüyecek. Bu yıl Kovid-19 nedeniyle Müzeler Haftamız mahzun geçti. Hem buradaki eserler ve buluntu taşlar üzüldü hem de bizler bu duruma çok üzüldük." dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal