Kongre Üyelerinden Amerika Dışişleri Bakanı'na 'Türkiye' Çağrısı

Amerika Temsilciler Meclisi’nin her 2 partiden 180'i aşkın üyesi, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a Türkiye ile ilgili bir mektup gönderdi.

02.03.2021-13:14 - (Son Güncelleme: 02.03.2021-13:14) Kongre Üyelerinden Amerika Dışişleri Bakanı'na 'Türkiye' Çağrısı

Amerika Temsilciler Meclisi’nin her iki partiden 180'i aşkın üyesi, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a Türkiye ile ilgili mektup gönderdi. Kongre üyeleri mektupta Joe Biden yönetiminden, Türkiye politikasına şekil verirken ''rahatsızlık verici olduğu'' insan hakları konusuna da eğilmesi çağrısında bulundu.

26 Şubat tarihli olan ve bugün kamuoyu ile paylaşılan mektupta, NATO müttefiki Türkiye’nin uzun zamandır Amerika’nin önemli bir ortağı olduğuna işaret edilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin ilişkilerde gerilim yarattığı görüşü ifade ediliyor.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Demokrat Greg Meeks'le komisyonun kıdemli Cumhuriyetçi üyesi Mike McCaul’un da imzacıları arasında bulunduğu mektupta, ''İkili ilişkilerimizde stratejik konular haklı olarak çok büyük ilgi toplamakta ancak Türkiye’deki ağır insan hakları ihlalleri ve demokrasinin geriye gitmesi de büyük bir kaygı oluşturuyor'' ifadesine yer verildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 20 Şubat’ta yaptığı açıklamada, ''Türkiye olarak, Amerika ile ortak menfaatlerimizin görüş ayrılıklarımızdan çok daha fazla olduğu inancındayız. Uzun vadeli bir perspektifle, kazan-kazan temelinde yeni Amerikan yönetimiyle işbirliğimizi daha da güçlendirmek istiyoruz. Türkiye iki ülke arasındaki müttefiklik ve stratejik ilişkisine yaraşır şekilde üzerine düşeni yapmayı sürdürecektir'' diye ifade etmişti. 

Fakat ilişkiler, başta Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın alması ve Amerika'nın Suriye’de YPG milislerine desteği olmak üzere bir dizi sorun sebebiyle son senelerde yıprandı.

Mektupta, ''2016'dan bu yana 80 binin üzerinde Türk vatandaşı hapse atıldı ya da tutuklandı ve siyasi muhalefeti bastırmak için 1500'ü aşkın sivil toplum örgütü kapatıldı. Kuşkulu cezai suçlamalarla tutuklananlar arasında ABD Dışişleri Bakanlığı'na bağlı çalışan üç Türk personel de bulunuyor. Sizi bu kişilerin derhal serbest bırakılması ve tüm suçlamaların düşürülmesi dahil bu davalara öncelik vermeye çağırıyoruz'' diye ifade edildi. 

50’den fazla Amerika'lı senatör de 9 Şubat'ta Başkan Biden’a mektup yazarak Türk hükümetine insan hakları sicilini iyileştirmesi konusunda baskı uygulama çağrısında bulunmuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal