Kış Sebzelerinden Oluşan Yemek Tarifleri

Kış sebzelerini mevsiminde tüketerek hastalıklardan korunabilirsiniz. Sizler için kış sebzelerinden oluşan şifa deposu bir menü derledik.

13.10.2021-13:12 - (Son Güncelleme: 15.12.2021-17:18)

Kış sebzelerini mevsiminde tüketerek hastalıklardan korunabilirsiniz. Sizler için kış sebzelerinden oluşan şifa deposu bir menü derledik. 

KABAK ÇORBASI 

Kabak çorbası için malzemeler;

- 2 adet yeşil kabak

- 2 yemek kaşığı un 

- 1 yemek kaşığı dolusu tereyağı

- 1 yemek kaşığı sıvı yağ

- 3 su bardağı süt

- 4 su bardağı su

- Bir tutam dereotu

- Tuz, pul biber, karabiber, nane

Kabak çorbası için; Tereyağı ve sıvı yağını eritin sonrasında unu ekleyerek birkaç dakika kavurun. Kavurma esnasında sütü de ilave ederek çırpın sonrasında suyu ekleyin ve kaynatın. Çorba kaynamaya başlayınca kabukları soyulmuş olan kabakları ekleyerek yumuşayana kadar pişirin. Ardından blendırdan geçirerek, tuzunu, dereotunu ve baharatları ilave edin. İsteğe göre üzerine tereyağı kızdırıp servis edin.

ZEYTİNYAĞLI BRÜKSEL LAHANASI 

Zeytinyağlı Brüksel lahanası malzemeleri;

- 1 paket Brüksel lahanası

- 1 büyük kuru soğan

- 1 havuç

- 1 patates

- 4 diş sarımsak

- 1 yemek kaşığı salça

- Zeytinyağı

- Tuz

- Değirmen karabiber

- 1 su bardağı kaynar su

Zeytinyağlı Brüksel lahanası için; İlk olarak lahananın dış yapraklarını temizleyerek sirkeli su da bekletin. Ardından soğanları yarım ay şeklinde doğrayarak zeytinyağında soteleyin sonrasında da sarımsakları ikiye bölün. Havuçları da ekleyerek 5 dakika daha kavurun sonrasında patates ve Brüksel lahanalarını ekleyerek 10 dakika süresince kavurun. Salçayı, tuzu, karabiberi ilave ederek ardından da kaynar suyu ekleyin. Kısık ateşte sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Ilık bir şekilde servis edebilirsiniz.

MOR LAHANALI KEREVİZ SALATASI

Mor lahanalı kereviz salatası malzemeleri;

- 2 adet büyük boy rendelenmiş kereviz

- 1 su bardağı rendelenmiş mor lahana

- 2 dal kıyılmış taze soğan 

- 5 dal kıyılmış maydanoz

- 5 dal kıyılmış dereotu

- 3 su bardağı süzme yoğurt

- 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz içi

- Tuz

Mor lahanalı kereviz salatası için; Süzme yoğurdu ilk olarak iyice çırpın ardından da rendelenmiş kerevizi ilave edin sonrasında bütün malzemeleri ekleyerek iyice harmanlayın. Dilerseniz üzerine zeytinyağı gezdirerek kıyılmış taze soğanı serpebilirsiniz.

BROKOLİ KÖFTESİ 

Brokoli köftesi için malzemeler;

- 500 gr brokoli

- 1 çay bardağı ince bulgur

- 1 adet kuru soğan

- 1 adet yumurta

- 3 yemek kaşığı un

- 1 tutam kıyılmış maydanoz

- 1 tatlı kaşığı pul biber

- 1 tatlı kaşığından az tuz

- 1 çay kaşığı karabiber

- 1 çay kaşığı kimyon

Brokoli köftesi için; Öncelikle brokoliyi saplarından keserek yıkayın ardından haşlayın. Brokoliler yumuşayınca suyunu süzgeçten geçirip ezin sonrasında içerisine bulguru atarak karıştırın. Bulgular şişince içerisine yumurtayı, ince kıyılmış soğanı, maydanozu, kimyonu, karabiberi, pul biberi, tuzu ve unu ilave ederek köfte şekline getirin. Brokoli köfteleriniz biraz dinlendikten sonra sıvı yağda kızartabilirsiniz.

HAVUÇLU BİBERLİ ARPA ŞEHRİYE PİLAVI

Havuçlu biberli arpa şehriye pilavı malzemeleri;

- 1,5 su bardağı arpa şehriye

- 2 yemek kaşığı tereyağı

- 2 yemek kaşığı zeytinyağı

- 1 tane kırmızıbiber

- 3 veya 4 tane köy biberi

- 1 orta boy havuç

- 1 ufak kurutulmuş acı biber

- Yarım yemek kaşığı domates salçası

- Yarım yemek kaşığı biber salçası

- Tuz

- 2 bardak sıcak su

Havuçlu biberli arpa şehriye pilavı için; İlk olarak havucu iyice yıkayarak rendeleyin sonrasında biberleri de yıkayarak tohumlarından ayıklayın ve halka şeklinde doğrayın. Tereyağı ve zeytinyağını ısıtarak biberleri hafifçe kavurun. Sonrasında acı biberinizi de ufalayarak ekleyin bu aşamadan sonra rendelenmiş havuçları ilave edebilirsiniz. Salçayı ekleyerek kavurun sonrasında bir miktar sıcak su ekleyin ardından şehriyeleri ilave edin, tuz ekleyin. Sıcak suyu da ilave ettikten sonra suyunu çekene dek pişirmeye devam edin. 

PORTAKALLI ETİMEK TATLISI

Portakallı etimek tatlısı malzemeleri;

- 9 adet tuzsuz etimek

Şerbeti için;

- 1 su bardağı toz şeker

- 1 su bardağı su

Muhallebisi için;

- 1 su bardağı toz şeker

- 2 yemek kaşığı un

- 3 yemek kaşığı mısır veya buğday nişastası

- 1 litre süt

- 1 paket vanilya

- 1 yemek kaşığı tereyağı

Portakallı sos için;

- 2 yemek kaşığı buğday veya mısır nişastası

- 2 yemek kaşığı toz şeker

- 2 su bardağı portakal suyu

Portakallı etimek tatlısı için; Öncelikle tatlının şerbetini hazırlayın. Bunun için toz şekeri karamelize edin. Şeker eriyerek koyulaşınca üzerine suyu ilave edin şeker eridikten sonra 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alalım. Etimekleri borcamın tabanına dizin ilk sıcaklığı çıkan şerbeti eşit şekilde gezdirin sonra şerbetini çekmesi için bekletin. Tatlının muhallebisi için tencereye şeker, un, nişasta ve sütü ekleyerek göz göz olup koyulaşana kadar karıştırarak pişirin vanilya ve tereyağını ilave edip tereyağı eriyene kadar tel çırpıcı ile çırpın. Etimekler şerbetini çektikten sonra muhallebiyi boşaltıp soğumaya bırakın. Portakallı sos için tencereye nişasta, toz şeker ve taze sıkılmış portakal suyunu ilave ederek hiç topak kalmayacak şekilde karıştırın. Koyulaşan portakal sosunu ocaktan alın muhallebinin üzerine ilave edin. Tatlınız oda sıcaklığına geldiğinde üzerini streçleyerek örtün sonrasında buzdolabında 1 gece dinlendirin.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal