Kış Hastalıklarıyla Savaşıyor!

Antioksidanlar açısından zengin olan kara mürver bağışıklık sistemini güçlendirdiği için en çok tüketilen besinler arasında yer alır. Uzmanlar, Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen Coronavirüsüne karşı yüksek antioksidan içerikli besinler tüketilmesini öneriyor. Detaylar haberimizde…

21.03.2020-09:14 - (Son Güncelleme: 21.03.2020-09:04) Kış Hastalıklarıyla Savaşıyor!

Mürver bitkisi, kırmızı meyveler grubunda yer alan bir meyvedir. Türkiye'de birçok bölgede yetişir. Mürver bitkisinin hem her yerinden faydalanılabilir. Çiçekleri, yaprakları ve kökleri ağrı giderici etkisi sayesinde özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarını tedavi etmede, romatizma, bel ağrısı, cilt ödemleri gibi rahatsızlıklarda kullanılır. Bitkinin meyvelerinde bulunan flavonoitler grip virüsünü iyileştirmede oldukça etkilidir.

KARA MÜRVER BİTKİSİNİN FAYDALARI VE ÖZELLİKLERİ

  • 100 gram mürver bitkisi 73 kalori içerir. C vitamininden zengindir. 100 gramı yaklaşık 35 gram C vitamini içerir.
  • Antioksidan bir madde olan flavonoitlerden zengindir. Koyu mor rengi yüksek antioksidan özelliğinden kaynaklanır.
  • Diyet lifi açısından zengindir. 100 gramında 7 gram lif bulunmaktadır. Bağışıklığı ve sindirim sistemini destekler.
  • Yapılan bir çalışmada 64 kişiye 125 gramlık kara mürver ekstratı verilmiş ve 2 gün içerisinde grip, nezle, baş ağrısı, kas ağrısı gibi rahatsızlıklarda düzelme görülmüştür.
  • Yapılan başka bir çalışmada sık seyahat eden 312 kişi; 1 ay boyunca 300 gram kara mürver ekstratını günde 3 kere almıştır. Bunun sonucunda grip, nezle gibi hastalıklara yakalanma sıklığında azalma görülmüş ve hastalığa yakalanırsa baş ağrısı, burun akıntısı gibi semptomları daha hafif geçirdikleri gözlenmiştir.
  • Yapılan bir çalışmada beyaz kan hücrelerini artırarak bağışıklığın güçlendiği tespit edilmiştir.
  • Yapılan başka bir çalışmada kara mürverin depresyonu engelleyici, iyi ruh halini artırıcı özellik gösterdiği görülmüştür.
  • Kara mürverin ekstratının kolesterolü düşürücü özelliği vardır. Kandaki ürik asit seviyesini düşürerek kan basıncını dengeleme etkisi de olduğu bilinmektedir.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal