Kırmızı Bülten Nedir?

Kırmızı Bülten, bir ülkenin adli makamları tarafından aranan hükümlü, şüpheli ya da sanıkların ilgili ülkeye geri verilmesi amacıyla çıkarılan bir bültendir. Haberimiz içerisinde merak edilenleri bulabilirsiniz.

25.04.2021-14:25 - (Son Güncelleme: 24.01.2022-17:56)

Kırmızı Bülten, İnterpol'e üye ülkelerin uymakla mükellef olduğu 8 bültenden birisidir. Bir ülkenin aramış olduğu hükümlü, şüpheli ve sanıkların İnterpol'a bildirilmesi neticesinde üye ülkelerde yakalama emri çıkarılır. Peki, Kırmızı bülten tam olarak ne demektir? Bülten çeşitleri nelerdir?

KIRMIZI BÜLTEN NEDİR?

“Kırmızı Bülten”, bir ülkenin adli makamlarınca aranan hükümlü, şüpheli veya sanıkların ilgili ülkeye geri verilmesi amacıyla görüldüğü yerde yakalanması maksadıyla İnterpol Genel Sekreterliği’nce çıkartılan, aranan şahısların açık kimliği ve isnat edilen suça ilişkin adli bilgiler, ilgililerin bulunduğu yer tespit edildiğinde alınması gereken tedbirler ile mevcutsa fotoğraf ve parmak izi fişlerini içeren bir bültendir.

DİFÜZYON MESAJI NEDİR?

“Difüzyon Mesajı” ise kırmızı bülten çıkartılması bir hayli zaman almasından ötürü, bu aşamada herhangi bir gecikmeye yer verilmemesi isteği ile kaçak şahısların yakalanması için, kırmızı bültene ilişkin kriterler çerçevesinde, ilgili ülke interpolü tarafından diğer ülke İnterpollerine çekilen dağıtımlı teleks yazılar bütünüdür.

Uygulamada, kırmızı bülten veya difüzyon mesajına istinaden aranan şahsın ülkesinde bulunduğunu tespit eden devlet, gerekli gördüğü takdirde şahsın geçici olacak şekilde tutuklanmasını sağladıktan sonra, arayan devleti durumdan haberdar ederek geri verme talepnamesinin iletilmesini istemekte; bunun üzerine, arayan devlet tarafından şahsın bulunduğu devlete geri verme talepnamesi gönderilmektedir.

Kırmızı Bülten

ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Mavi Bülten

Şahısların kimliklerinin tespit edilmesi ve suç faaliyetlerine ilişkin yardımcı bilgilerin toplanması amacıyla düzenlenen bültendir.

Yeşil Bülten

Sabıkalı ve suç işlemeye eğilimli şahıslar hakkında uyarı ve istihbarat mahiyetli bilgilerin üye ülkelere iletilmesini amaçlayan bültendir.

Sarı Bülten

Özellikle çocuklar başta olmak üzere kayıp şahısların yerlerinin tespiti ile birlikte kimlikleri belirsiz olanlara kimliklerini ispat etmekte yardımcı olmak amacıyla düzenlenen bültendir.

Siyah Bülten

Buluntu cesetlerin kimliklerinin tespiti amacıyla düzenlenen bültendir.

Turuncu Bülten

Güvenliği tehdit eden gizli silah, bombalı paket ve diğer çeşitli tehlikeli maddeler hakkında polis teşkilatlarını, kamu kuruluşlarını ve uluslararası teşkilatın bilgilendirici ve uyarıcı mahiyette düzenlenen bültendir.

Mor Bülten

Spesifik ve özel bir yöntemle işlenen suçların detayları ile açıklandığı bülten türüdür. Bu yol ile birlikte üye ülkeler bilgilendirilerek benzer tür suçların işlenişinde önleyici tedbirler almak ve aynı tür suçu işleyen suçlular arasında irtibat kurularak yakalanmalarını sağlama amacı ile hazırlanır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal