Kırklareli'ndeki Ormanlarda Özel Eğitilmiş Köpeklerle 'Kralların Yiyeceğini' Topluyorlar!

Kırklareli’nde ormanlık alanlarda özel eğitimli köpeklerle trüf mantarı toplanıyor. Bu mantarları toplayabilmek için 25-30 kilometre tol kateden toplayıcılar, ürünleri yurt dışına da satıyor.

07.02.2022-17:58 - (Son Güncelleme: 07.02.2022-17:58) Kırklareli'ndeki Ormanlarda Özel Eğitilmiş Köpeklerle 'Kralların Yiyeceğini' Topluyorlar!

Trüf mantarının yetiştiği ormanlık alanlara özel eğitimli köpekleriyle giden toplayıcılar, yaklaşık olarak 30 kilometre yolunca yol gidiyor. Ortalama olarak günde 500 gram miktar toplanabilen trüf mantarları, kalitesine bağlı olarak 150 ile 180 avroya kadar yurt dışında satışa çıkarılıyor.  

Söz konusu mantarların özel köpeklerle birlikte toplandığını ifade eden Kırklareli Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, ‘Trüf mantarı zengin bitki çeşitliliğine sahip Kırklareli'nde de yetişiyor. Ormandaki mantarların toplanması için yeni alanlar açmaya çalışacağız. Bununla ilgili kurslarımız olacak. Çiftçilerimiz gelir kaynaklarını arttırarak hem ülke ekonomisine hem de kendi ekonomilerine katkı sağlamış olacaklar’ ifadelerine yer verdi. 


Kırklareli ormanında yetişen trüf mantarının ‘krallar yiyeceği’ olarak bilindiğini ifade eden Kırklareli Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, ‘Az miktarda bulunduğu ve besleyici olduğu için trüf çok kıymetli. Suudi Arabistan, İngiltere, Fransa gibi ülkelere ihraç ediyoruz. Müdürlüğümüzün aşılamasıyla toprağa enjekte edilen misellerden oluşan mantarlar köpekler yardımıyla profesyonel kişilerce toplanıyor. Sonra da ihracatını yapıyorlar’ dedi. 

TRÜF MANTARI TOPLAMAK İÇİN İŞİNDEN İSTİFA ETTİ

Ormanlarda özel eğitilmiş köpeklerle birlikte trüf mantarı toplayan Ziyafet Arslan, trüf mantarı toplamak için 10 yıl önce İtalya ve Belçika’dan özel eğitimli Lagotto Romagnolo cinsi iki köpek sahiplenerek Türkiye’ye getirdiğini ifade etti. 

Uzun yıllar boyunca İstanbul’da fizik tedavi uzmanı olarak çalıştığını söyleyen Arslan, 10 yıl önce işinden trüf mantarı toplamak için istifa ettiğini ifade etti. 

Hobi olarak bu işe başladığını ancak uzmanlaştıktan sonra Kırklareli’ne göç ettiğini ifade eden Ziyafet Arslan ‘Yaklaşık 15 yıldır mantar topluyorum. Yer tespitini yaptıktan sonra köpeği trüfün olabileceği yerlere yönlendirmeye çalışıyoruz. Topladığım trüf özellikle yurt dışında çok rağbet görüyor. Yavaş yavaş talepler çoğalmaya başladı ama çoğunluk yurt dışından’ diye konuştu. 

GÜNDE 20-30 KİLOMETRE YOL YÜRÜYORLAR

Trüfün tadındaki aromasından dolayı gıda sektöründe çok fazla arandığını anlatan Arslan, ‘Hava şartlarını da göz önünde bulundurduğumuz da bazı günler yarım, bazı günler tam çalışıyorum. Özellikle kış aylarında çıkan türlerin ekonomik değeri daha yüksek oluyor. Bazen günde 20-30 kilometre yürüyoruz, çünkü az çıkan bir bölgede bütün vakti geçiremezsiniz’ dedi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal