27.02.2020-11:48 (Son Güncelleme:20.04.2024-19:17)


1

Kemik sağlığı için tüketilmesi gereken besinler nelerdir? Kemik sağlığı için nelere dikkat etmek gerekir? Gibi sorular sıkça soruluyor. Peki, her gün yaptığımız birtakım zararlı alışkanlıkların, kemiklerin aşınarak tükenmesine neden olduğunu biliyor muydunuz? Beslenme alışkanlıkları da kemik sağlığını korumak için oldukça önemlidir. Çocukluk döneminde tüketilen besinler ilerleyen yaşlarda meydana gelebilecek kemik hastalıklarının riskini azaltabilir. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. İbrahim Rızvanoğlu kemikleri aşındıran zararlı alışkanlıklardan bahsetti. İşte detaylar…



2

Süt ve süt ürünleri dışında somon, ton balığı, sardalya gibi balık çeşitleri aynı zamanda karaciğer içinde oldukça faydalı olan enginar ve bunun dışında sebzelerden ıspanak, kırmızıbiber, brokoli, domates, muz, portakal gibi besinlerden belirli ölçüde tüketmek kemik sağlığı için oldukça önem taşıyor.



3

Kemik gelişimi için gerekli besin kaynaklarından özellikle kefir, yoğurt, peynir ve süt vücut içerisinde 35 yaşına kadar stok oluşturabiliyor. Bu yaşa kadar alınan bu tarz besinler ileriki yaşlarda oluşabilecek kemik erimesinin önüne geçebilecekken bu yaştan sonra alınan kalsiyum depoları, stoklarımızı artırmaz, sadece mevcut depoyu muhafaza etmeyi sağlar.



4

Kemik sağlığı için zararlı olan bazı besinler de vardır. Öncelikle tuz, yapılan araştırmalara göre tuzu aşırı tüketen kişilerde kemiklerin kırılma olasılığı 4 kat daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle tuz tüketimine kemik sağlığı içinde özen gösterilmek gerekir.



5

Aynı zamanda asitli içecekler de kemiklerin tükenmesine neden olabiliyor. Bu nedenle asitli içeceklerin tüketimine dikkat etmek gerekir. Yine çok fazla protein tüketmek de kemikler için zararlı olabiliyor.



6

Kahve, birçok kişi için vazgeçilmez bir içecektir fakat günde 2 fincandan fazla kahve tüketmek idrardaki kalsiyum salınımının artmasına neden olur. Bu da yavaşça kemiklerin demineralize (mineral kaybı) olmasına neden olur. Bu nedenle kemik sağlığı için günde 2 fincandan fazla kahve tüketmemek gerekiyor.



7

Ayrıca sigara kemikler için son derece zararlı. Sigara, kemiğin beslenmesini sağlayan yeni damar oluşumunu engeller ve mevcut damarların da tıkanmasına yol açar.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR