Kaymakamlık nedir, görevleri nelerdir? Nasıl kaymakam olunur? Kaymakam olmak için hangi sınavlara girmek gerekir?

Kaymakamlık mesleği nedir, görevleri nelerdir, nasıl kaymakam olunur, hangi sınavlara girmek gerekir gibi soruların cevabını haberimizde paylaştık. İşte kaymakamların görevleri ve nasıl kaymakam olunur gibi sorularınızın cevabı...

16.05.2022-18:05 - (Son Güncelleme: 16.05.2022-18:05) Kaymakamlık nedir, görevleri nelerdir? Nasıl kaymakam olunur? Kaymakam olmak için hangi sınavlara girmek gerekir?

İlçelerdeki en büyük mülki ve idari amir ve yönetimden sorumlu en yetkili kişi olma vasıflarına sahip olan kaymakamlık müessesi bu haliyle ülkemizde bir çok gencin hayallerini süslemektedir. Bilindiği gibi valiler de kaymakamlar arasından seçilmektedir. Peki nasıl kaymakam olunur, işte detaylar...

Kaymakam nedir?

Kaymakam bir ilçenin idaresinin baş merciidir. Aynı zamanda hükümetin temsilcisi ve genel idaresinden sorumlu kişidir.

Nasıl kaymakam olunur?

Siyasal bilgiler, hukuk, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden mezun olmak kaymakam olmanın baş gerekliliklerindendir.

Şartları yerine getirenlere valilik için tez hazırlarlar. Sonrasında kendileri için hazırlanan sınava giren adaylar en az 70 puan almak zorundalar. Sınavdan sonra 4 aşamalı bi mülakat geçiren kaymakam adayları bu süreci de başarıyla geçerlerse valilik emri altına atamaları gerçekleşmektedir.

Görev ve yetkileri nelerdir?

Kaymakam bir çok kararın neşir ve ilanını ve uygulamasını sağlar. Bunların verdiği yetkileri kullanır ve ödevleri layıkıyla yerine getirir. Kaymakam valinin emir ve talimatlarını yürütme görevine sahiptir.

Valiler, ilçeye ait tüm işleri direkt olarak kaymakama verirler. Olağanüstü hallerde İçişleri Bakanlığı ve diğer bakanlıklarla muharebe edip bu muhabereleri valiliğe söylerler.

Kaymakamlar aynı zamanda teftiş mekanizmasının da başında bulunurlar.

Kaymakamların iş başında kalmalarının mahzur olabileceği düşünülen ilçe idare şube başkanlarını vali yetkisiyle işten el çektirebilir.

Kaymakam ilçenin her türlü idaresinden ve denetiminden sorumludur.

Kaymakam ilçede teşkilatı olmayan ya da görevli memuru olmayan işlerin yürütülmesini ilgisi bulunan herhangi bir idare veya daire başkanlığından ister ve bu verilen işlerin yapılması mecburi hale gelir.

Kaymakam ilçe memurlarının çalışmalarının ve teşkilatların işlem görevlerinin gözetimini ve denetimini de elinde bulundurur.

Kaymakamca re'sen verilen cezalar kesindir.

Daha ağır disiplin cezaları verilmesi için özel kanun hükümlerine istinaden teklif ve talep verme hakkına sahiptir.

Kaymakam altındaki teşkilat memurlarına izin verme hakkına sahiptir.

Kaymakamlar askerlik işlerinde de yetkilidirler. Müraacat ve şikayetler kaymakama gelir.

Kaymakamlar Cumhuriyet Bayramında ilçede yapılacak olan resmi törenlerde başkanlık görevini yerine getirip tebrikleri kabul ederler.

Asayiş yetki ve görevleri

Kaymakam, ilçe sınırları içinde bulunan genel ve özel kolluk kuvvet ve teşkilatlarının amiridir.

Suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumak için gereken tedbirleri almakla yükümlüdür.

Kaymakam, memleketin sınır ve kıyı emniyetiyle ilgili bütün işleri yürürlükte bulunan hükümlere göre sağlar.

İlçe sınırları içerisindeki huzur ve güvenlikten de kaymakamlar sorumludur.

Kaymakam valinin izniyle ilçe genel ve özel kolluk kuvvetleri görevlilerinin geçici ya da sürekli şekilde bölgelerini değiştirme hakkına sahiptir.

Kaymakam eğer asayişi emrinde bulunan kolluk kuvvetiyle sonlandıramayacağını anlarsa validen yardım isteyebilir.

Devlete, Özel İdareye, belediye ve köylere ait olan ve bunlara bağlı bulunan yahut bunların gözetim ve denetimi altında iş gören daire ve müesseselerle diğer bütün gerçek ve tüzelkişiler tarafından işletilen mali, ticari, sınai ve iktisadi müesseseler, işletmeler, ambarlar, depolar ve sair uzman, fen adamı, teknisyen ve işçi gibi personel bulunduran ve barındıran yerler Devlet ve memleket emniyet ve asayişi ve iş hayatının düzenlenmesi bakımından kaymakamın gözetim ve denetimi altındadır.

Kaymakam, ceza ve tevkifevlerinin muhafazasını ve Cumhuriyet savcısı ile birlikte hükümlü ve tutukluların sağlık şartlarını gözetim ve denetimi altında bulundurur.

Kaymakamlar, ilçe idare şube başkanlarının genel, özel ve kolluk amirlerinin birinci derecede, diğer memurların ikinci derecede sicil amiridirler.

İlçe çevresindeki belediyelerin başkanlarıyla köy muhtarları, üst makamlara kendi idarelerinin iş ve ihtiyaçlarıyla ilgili yazışmalarını kaymakamlık vasıtasıyla yaparlar.

Kadir Buğra Demir
kbugrademir@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal