Kat İrtifakı Nedir?

Mülkiyet sahibi olma sürecinde birtakım prosedürler bulunur ve bu süreç içerisinde kat irtifakı ve kat mülkiyeti kavramları da önemli bir yer taşır. Bu konuyla ilgili merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz.

30.01.2019-16:38 - (Son Güncelleme: 17.01.2022-15:22) Kat İrtifakı Nedir?

İnsanlar daha iyi bir hayat yaşayabilmek adına genellikle bir mülk sahibi olmak ister. Mülkiyet sahibi olma noktasındaysa, kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasındaki fark ortaya çıkmaktadır. Alım aşamasında kafası karışan ve hangisinin daha iyi olduğuna karar vermekte zorlaşan kişiler, ilerde ciddi sorunlar yaşayabiliyor. Kat mülkiyeti nedir ve nasıl alınır? Kat irtifaklı daire almanın dezavantajları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

NEDİR?

Kat irtifakı kısa bir ifade edilişiyle birlikte, 'arsa üzerinde başlanacak inşaata yönelik mülkiyet hakkı' biçiminde tanımlanır. Tapu türleri arasında kat irtifakı tapusu, arsa tapusu ve kat mülkiyeti tapusu şeklinde önemli bir ayrıma girmekte. Kat irtifakı tapusu, bir ara form olarak görülür.

KAT İRTİFAKLI DAİRE ALMANIN DEZAVANTAJLARI NELERDİR?

Kat irtifaklı daire almanın bazı sıkıntıları bulunmaktadır. Kat irtifaklı tapuların alınmasından sonra müteahhit tarafından bina belediyeye verilen projeye aykırı bir biçimde bitebilir. Bu durumda daireyi satın alan kişi;

- Daire projeye aykırı bir biçimde yapıldığı için belediyeden yıkım kararı çıkması,

- Projeye aykırı bir biçimde yapılmasından nedenle kredi kullanılamaması,

- Otopark ve depo gibi ortak alanların dairelere dahil edilememesi sebebiyle diğer hak sahiplerinin alakalı konut hakkında yıkım kararı vermesi gibi sonuçlarla karşılaşabilir.

Tapu

KAT MÜLKİYETİ NEDİR, NASIL ALINIR?

Kat mülkiyeti, tapusuna sahip olmak için ilk olarak iskan belgesinin alınmış olması lazımdır. İskan belgesi diğer adı ile yapı kullanım belgesi olarak da kullanılabilir. Daire, mağaza, depo ya da kat gibi bağımsız bölgeler adına alınan kat mülkiyeti, tamamlanmış bir inşaat olması lazımdır.

Kat mülkiyetinin alınacağı taşınmazın bağımsız bir yapı olması, kat mülkiyeti türü için zorunluluk barındıran bir başka faktördür. Kat mülkiyetine sahip olmak için en önemli şart, yapının inşaatının tamamlanmasıdır. Buna ek olarak bahsedilen bölümlerin mutlaka bağımsız yapılmış olması ve ana yapının da kâgir olması aranan bir şarttır.

KAT MÜLKİYETİ İLE KAT İRTİFAKI ARASINDAKİ FARK

Tapu türleri arasında arsa tapusu, kat mülkiyeti ve kat irtifakı tapusu biçiminde bir ayrıma gidilir ve kat irtifakı tapusunun bir ara formu olduğu fark edilir. Arsa tapusunda herhangi bir inşaat olmaz. Kat irtifakı tapusu için inşaatın başlanmış ama tamamlanmamış olması gerekir. Kat mülkiyeti tapusunda da tamamlanmış bir inşaat bulunmaktadır. Kısa bir şekilde ifade edersek, inşaat süresinde geçerli olan kat irtifakı, geçici bir zaman için alınan bir belgedir.

İnşaat esnasında kat irtifakı alınır ve inşaat tamamlandığı zaman da kat mülkiyetine dönüştürülür. Fakat bu dönüşüm işleminde kat sahipleri değil de müteahhitler rol oynamaktadır. Müteahhitlerin belediyeye iskan ruhsatı ile başvuru yapmış olması neticesinde bir dilekçe vererek kat sahibi, söz konusu dilekçe ile beraber Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne başvurur. Bazı prosedürlerin aşılması neticesinde kat mülkiyeti tapusu elde edilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal