30.05.2021-10:37 (Son Güncelleme:13.01.2022-09:30)


1

COVID-19 İLE YÜKSEK RİSKLİ (YAKIN) TEMASLI OLANLARDA KARANTİNA UYGULAMASI

COVID-19 İLE YÜKSEK RİSKLİ (YAKIN) TEMASLI OLANLARDA KARANTİNA UYGULAMASI

Son üç ay içerisinde hatırlatma dozu yapmış veya geçirilmiş enfeksiyon varlığına sahip bireylere karantina uygulanmaz. Semptomlar görülmeye başlandığı vakit, bir sağlık kuruluşuna gidip PCR testi yapmalıdır.



2

KARANTİNA SÜRESİ KAÇ GÜN, KARANTİNA SÜRESİ DEĞİŞTİ Mİ?

KARANTİNA SÜRESİ KAÇ GÜN, KARANTİNA SÜRESİ DEĞİŞTİ Mİ?

Hatırlatma dozu üzerinden üç ay geçmiş veya aşısız kişiler, 7 gün süreyle karantinaya alınıp semptom takibi yapılır. Semptom gelişmemesi halinde 7. günün sonunda test yapmadan karantinadan çıkar. Semptom gelişmeyen kişiler, 5. günde PCR testi negatif çıktığı anda karantinası biter.



3

YENİ KARANTİNA SÜRESİ NE KADAR?

YENİ KARANTİNA SÜRESİ NE KADAR?

Hatırlatma dozu yapılmış veya yapılmamış ya da aşısız kişiler hafif şekilde Koronavirüs geçiriyorsa, 7 gün boyunca karantinaya alınır. Semptom göstermeyenler için de bu dahildir. 7. günün sonunda semptomsuz veya hafif semptomlu halde olan bireylerin karantina süresi sonlandırılır. Karantinanın daha erken sonlanması için 5. gün PCR testi yapılabilir. Test sonucu negatif çıkarsa karantina süresi sonlanır.



4

YAKIN TEMASLI NASIL OLUNUR?

YAKIN TEMASLI NASIL OLUNUR?

- COVID-19 hastası ile korunma önlemleri almadan (maskesiz veya maskenin uygunsuz kullanımı) teması olan kişiler aşağıdaki durumlarda yüksek riskli temaslı olarak kabul edilir. - hastaya doğrudan bakım yapan, aynı sınıfta öğrenim yapan, hastayla fiziksel temas kuran, hastanın öksürüğüne maruz kalmış, aynı uçakta seyahat eden yolculardan yakın koltuktakiler, aynı evde yaşan kişiler yakın temaslı sayılır. Hastayla aynı yurtta ve otelde yaşayan kişiler de yakın temaslı sayılır.



5

TEMASLI NASIL OLUNUR?

TEMASLI NASIL OLUNUR?

COVID-19 hastası ile korunma önlemleri alarak (ağzı ve burnu kapayacak şekilde kuralına uygun maske takarak) teması olan kişiler aşağıdaki durumlarda düşük riskli temaslı olarak kabul edilir. -COVID-19 hastasıyla iyi havalandırılan aynı kapalı ortamda bulunmuş kişiler. - COVID-19 hastası öğrenci/öğretmen ile aynı sınıfı paylaşan öğrenciler ve öğretmenler - COVID-19 hastasıyla aynı evde yaşayanlar, - COVID-19 hastasıyla aynı ofiste çalışanlar, - COVID-19 hastası ile damlacık enfeksiyonuna yönelik korunma (maske hiç takılmamış veya uygun takılmamış) önlemleri almadan; - COVID-19 hastasıyla aynı kapalı ortamda 2 metreden uzak 10 dakikadan kısa süre bulunmuş maskesiz kişiler

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR