06.09.2022-13:18 (Son Güncelleme:06.09.2022-16:38)


1

Yorgun Hissetmek

Yorgun Hissetmek

Derin bir uyku ve kahvaltı sonrası kendinize gelmekte zorlanıyor, gün içerisinde erkenden yoruluyorsanız vücudunuzda yolunda olmayan bir şeyler var demektir. Bunu nedeni ise muhtemelen karaciğerde meydana gelen bir deformasyondur. Karaciğer sağlıklı bir şekilde çalışmadığında vücudumuz daha fazla enerji harcar, bu durum ekstra yorgunluk hissi olarak kendini belli eder.



2

Yeme Kaybı

Yeme Kaybı

Eğer karaciğerinizde bir sorun oluşmuşsa vücudunuz safra üretemez ve besinler sindirilemez. Düzgün sindirime uğramayan besinler iştah kaybına neden olur ve sağlıklı kilo kaybı başlar.



3

Sindirim Problemleri

Sindirim Problemleri

Diğer maddelerde belirttiğimiz gibi karaciğer, safra üzerinde işeleyen yiyeceklerin sindirilmesini sağlayan bir organdır. Karaciğer doğru çalışmadığı zaman hassas bağırsak sendromu, alkol intoleransı ve karın şişkinliği gibi sorunlar görülmeye başlanır. Vücuttaki aşırı kaşınma genellikle alerji olarak adlandırılır ancak bu aşıntılar ciddi bir karaciğer sorunu habercisi olabilir. Hasarlı bir karaciğer, cildin daha hassas bir hale gelmesine ve dokunulduğu zaman derinin pul pul olmasına yol açar. Damarlarınız daha belirgin bir hale gelir. Bununla beraber ciltte morarmalar görülmeye başlanır. Geçmeyen kaşıntı ve morarma belirtisi durumunda vakit kaybetmeden uzmana görünmelisiniz.



4

Karın Ağrısı

Karın Ağrısı

Fonksiyonlarını tam olarak yerine getiremeyen karaciğer üst karın bölgesinde ve göğüs kafesinde ağrılara yol açacaktır. Bu bölge ise karaciğerin yer aldığı bölgedir.



5

Bağırsak Kanaması

Bağırsak Kanaması

Karaciğer vücuttaki pıhtılaşmayı da kontrol altında tutar. Karaciğer hasar gördüğü zaman vücutta beklenmedik kanamalar meydana gelir. Bu kanamalardan biri bağırsakta meydana gelir. Aynı zamanda kabızlık ve ishale yol açar.



6

İdrar Renginde Değişme

İdrar Renginde Değişme

Bol su tüketiyor ve düzenli besleniyorsanız idrarınızın rengi açık olmalıdır. Ancak bunlara dikkat ettiğiniz halde idrar renginde koyulaşma varsa karaciğer hasarı belirtisi olabilir.



7

Dışkı Renginin Değişmesi

Dışkı Renginin Değişmesi

Karaciğer yeterli miktarda safra üretimi olmadığı zaman, dışkı renginde değişme meydana gelir. Bu durumda dışkınız soluk sarı veya gri renkte olabilir. Eğer bu renk değişimine ender rastlıyorsanız endişelenecek çok bir şey yoktur. Ancak sıklıkla dışkınızda renk değişimine rastlıyorsanız doktora görünmenizde fayda var.



8

Vücutta Sarılık

Vücutta Sarılık

Kırmızı kan hücreleri protein ve oksijenin vücuda dağıtımı için gereklidir. Karaciğer hasar aldığında ise kırmızı kan hücreleri de bozulmaya başlar. Bu durumda kan yerine bilurubin denilen safra boyası damarlarda dolaşmaya başlar. Bunun sonucunda da deri renginde sararma başlar.



9

Karın Bölgesindeki Değişiklikler

Karın Bölgesindeki Değişiklikler

Karın bölgesinde regl ile ilgili olmayan her ağrı mutlaka kontrol edilmelidir. Eğer karnınızın alt kısmında ağrı veya kramp hissediyorsanız karaciğeriniz hasar almış olabilir.



10

Ödem

Ödem

Eğer elleriniz ve ayaklarınızda uyuşma hissediyorsanız, bunun sebebi bu bölgelerin büyük ihtimalle çok fazla sıvıya maruz kalmasıdır. Ödem oluşumunun birçok sebebi vardır. Böbrek sorunları, kalp bozuklukları, hormonsal dengesizlikler ve karaciğerin hasar alması bu sebeplerden bir kaçıdır. Eğer vücudunuzun herhangi bir yerinde uzun süreli su tutması gözlemlediyseniz, bir an önce doktora gitmelisiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR