Mukormikoz Hastalığı Nedir?

Mukormikoz ya da zigomikoz ifadeleri ile tanınan kara mantar hastalığı nadir görülen ancak tehlikeli bir mantar enfeksiyonudur. Kara mantar hastalığı ile ilgili detaylar haberimizde...

28.05.2021-19:05 - (Son Güncelleme: 18.12.2021-17:32) Mukormikoz Hastalığı Nedir?

Mukormikoz ya da zigomikoz ifadeleri ile tanınan kara mantar hastalığı nadir görülen ancak tehlikeli bir mantar enfeksiyonudur. Hastalığa mukor küfü ismi verilen ve özellikle de toprak, çürüyen bitkiler, gübre ve çürük tahtada yer alan mantar türü neden oluyor.

Kara Mantar; sinüsler, beyin, akciğer ve nadiren cildi etkileyen bir hastalık. Vücuda solum yolu, çizik ya da kesik ile bulaşıyor. Mantar tohumlarına maruz kalan şahıslarda oluşan rahatsızlık eğer mantar dokuları yenirse daha da ilerliyor. Kara mantar; insandan insana bulaşmıyor.

Erken teşhisin can kurtarıcı olduğu bu enfeksiyon türünde, tedavide yaşanan gecikmeler ölüme sebebiyet verebiliyor. 

KİMLER RİSK ALTINDA?

Kara mantar, hızlı yayılan bir enfeksiyon olup ve kısa sürede vücudu istila ediyor. Hastalık, vücut bağışıklığını baskılayan ilaçlar kullanan ya da vücudu başka enfeksiyonlarla savaşan kişilerde daha ağır seyrediyor. Uzmanlara göre Koronavirüs mücadelesinde kullanılan steroidler vücut bağışıklığını baskılıyor. Bu sebeple koronavirüse sahip hastalarda kara mantar enfeksiyonu daha ağır seyredebiliyor. 

Diyabet, kanser, AIDS, organ nakli, kök hücre nakli, neutropenia (akyuvar sayısında azlık), enjeksiyon ile uyuşturucu kullanımı, vücut içerisinde fazla demir ya da hemokromatozis, ameliyat ardından deri enfeksiyonları, yanıklar ve yaralar, premature yahut düşük kilolu doğum enfeksiyon riskini arttırıyor.

KARA MANTAR NASIL BELİRTİLER GÖSTERİR?

İnsan vücuduna sıklıkla nefes ve deri yolu ile giren mantar beş farklı kara mantar hastalığı türüne yol açıyor. Enfeksiyonun belirtileri mantarın vücudun hangi bölgesinde büyüdüğüne göre değişkenlik gösteriyor. 

Genel olarak Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyi’ne göre görülen belirtiler şunlar;

- Ciltte kızarıklık, siyah lekeler, enfeksiyon, sertlik ve şişlik

- Gözlerde şişkinlik

- Siyah lekeler

- Yüz ağrısı

- Nefes darlığı

- Kanlı öksürük

- Kanlı kusma

- Karın ve göğüs ağrısı

- Şuur bulanıklığı 

KARA MANTAR HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MI?

Hastalığın erken teşhisi hayat kurtarıyor. Hızla yayılan bu hastalıkta, hızlı bir şekilde tedaviye başlamak önemlidir. Hastalığın tedavisinde damardan veya ağız yolu ile alınan mantar önleyici ilaçlar tercih ediliyor. Bazı durumlar içerisinde enfekte olan dokuların ameliyat ile kesilerek vücuttan ayrılması gerekebiliyor. Özellikle mantarın göze yayılması halinde gözün alınması yaygın biçimde görülüyor. Doktorlar, eğer altta yatan başka bir hastalık ve ya enfeksiyon varsa kara mantar ile birlikte onun tedavisine başlanılması gerektiğini de vurguluyorlar. Kara mantar, tedavide gecikilmesi durumunda yüzde 50 ölüm oranına sahip olması nedeniyle tehlikeli bir hastalık türü olarak kabul ediliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal