Kanlı Ay Tutulması Ne Zaman?

Kanlı ay tutulması nedir? Kanlı ay tutulması ne zaman? Ay tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi?

23.05.2021-16:58 - (Son Güncelleme: 23.05.2021-16:58) Kanlı Ay Tutulması Ne Zaman?

Ay tutulması tarihi belli oldu. Uzun bir zamandır beklenen bu doğa olayı için geri sayım başladı. Ayın kendi yörüngesinde dolanırken Dünya'nın gölgesine girmesi ile Ay tutulması meydana gelir. Toplum içerisinde bu tarihin yaklaşması ile gündem konusu olup araştırılmaya başlanan 'Kanlı Ay Tutulması' hakkında merak edilenler haberimizin içerisinde...

KANLI AY TUTULMASI NEDİR?

Uzun dalga boyunda ki kırmızı ışık atmosferde dağılmadan ilerler. Bu yüzden de aslında gün içinde gökyüzünü masmavi görünürken gün doğarken ve batarken de kızıla çalan bir renge sahip olur. Tutulma esnasında da Ay'ı bu kızıl dalga boyları aydınlatmasından ötürü kızıla çalan - kırmızı - kan renginde bir renkte görülmüş olur. Bu yüzden de bu ender rastlanan olaya "Kanlı Ay Tutulması" ifadesi ile tanım yapılmıştır.

AY TUTULMASI NE ZAMAN GERÇEKLEŞECEK?

Ay tutulması yoğun olarak araştırılan konulardan birisi oluyor. Genellikle yılda iki kez ortaya çıkan tutulma için geri sayım başladı. Gökyüzü tutkunlarının merakla beklediği olaylardan birisi olan söz konusu bu olay ise, yılın ilk kanlı Ay tutulması olacak şekilde 26 Mayıs Çarşamba günü gerçekleşecek. Güneş ışınlarının atmosferden geçerken dalga boylarına göre renk değiştirmesi ile oluşacak Kanlı Ay tutulması için geri sayım başladı.

AY TUTULMASI TÜRKİYE'DEN İZLENEBİLECEK Mİ?

2021 yılı içerisinde dünyada gerçekleşecek ama Türkiye'den gözlenemeyecek tutulmalar ve gözlenebilecekleri kıtalar şu şekilde listelendi:

26 Mayıs 2021 Tam Ay Tutulması (Asya, Avustralya, Pasifik Okyanusu)

10 Haziran 2021 Halkalı Güneş Tutulması (Asya, Avrupa, Kuzey Amerika)

19 Kasım 2021 Parçalı Ay Tutulması (Amerika, Avustralya)

4 Aralık 2021 Tam Güneş Tutulması (Antarktika, Güney Afrika, Atlantik Okyanusu)

KANLI AY TUTULMASI İZLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Ay tutulmasının izlenebilmesi için aşağıdakilere dikkat edilmesi gerekmekte:

Hava durumunu kontrol edin, ısıya uygun giyinin.

Ay tutulmasını rahatlıkla görüp izleyebileceğiniz uygun bir konum bulun. Dünya'da gece olduğu şehirlerde bu mümkün. Fakat yapay ışıkların ve hava kirliliğinin bulunmadığı taşra, en açık gökyüzüne ve izleme koşullarına sahip olarak bilinir.

Kişisel güvenliğinizi ciddiye alın. Karanlık ortamda yalnız yürümeyin. Arkadaş ve ailenize nerede olduğunuzu haber vermeyi unutmayınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal