Kan Şekeri Değeri Kaç Olmalı?

Çeşitli sağlık kontrollerinde doktorların ilk istediği şeylerden biri kan şekeri ölçümüdür. Peki bu ölçüm ne işe yarar, aç ya da tok olmamız ne fark eder? Kan şekeri değeri kaç olmalı? İşte tüm merak ettikleriniz haberimizde…

21.05.2018-10:39 - (Son Güncelleme: 09.07.2021-17:42) Kan Şekeri Değeri Kaç Olmalı?

Kan şekeri değeri oldukça önemli bir konudur. Birçok yapılan rutin teste te dahi kan şekeri değerlerine bakılır. Peki oldukça önemli olan kan şekeri değeri kaç olmalı? Kan şekeri değeri ölçümü ne işe yarar? Gibi en çok merak edilenleri sizler için araştırdık…

KAN ŞEKERİ DEĞERİ NEDİR?

Kan şekeri testi 8-12 saat açlıktan sonra ölçülen değerdir. Açlık kan şekeri testi yaptırmadan 8 saat öncesine kadar aç kalmanız, hiçbir şey yememeniz gerekir. Açlık kan şekeri testinin sonucu 126 mg/dl ve üzerinde çıkarsa kişide şeker hastalığı vardır denilebilir. Ancak kesin teşhis için birkaç gün sonra tekrar açlık kan şekeri testi yapılır. İkinci ölçümde de kandaki şeker oranı 126 mg/dl den fazla ise artık kesin olarak şeker hastalığı teşhisi koyulur. 

Şeker hastalığı (Diyabet) kandaki şeker seviyesinin normalin üstüne çıkmasına denir. Şeker hastalığının en yaygın belirtileri arasında; Sık idrara çıkma, sürekli açlık hissetme ve aşırı susama yer alır.

Kan şekeri düşüklüğü ise bir takım sağlık sorunlarına işaret edebilir; Hipotiroidizm, aşırı alkol tüketimi, böbrek yetmezliği, uzun süre aç durma, yetersiz beslenme, ciddi karaciğer sorunları, aşırı doz insülin alımı, adrenal bezlerinde bozukluk vb.

KAN ŞEKERİ DEĞERİ KAÇ OLMALI?

Açlık kan şekeri normal değerleri, düşük değeri, şeker hastalığı ve gizli şeker değerleri şöyledir; Açlık kan şekeri sağlıklı bir kişi için 90 mg/dl'nin altında olmalıdır. Normal sağlıklı bir insanın sabah açlık kan şekeri 70-99 mg/dl arasında olmalıdır. Açlık kan şekeri normal değeri 70-99 mg/dl arasındadır.

-Normal açlık kan şekeri: 70-99 mg/dl

-Açlık kan şekeri düşüklüğü: 70 mg/dl’nin altı

-Gizli şeker: 100 to 125 mg/dl

-Şeker hastalığı: 126 mg/dl ve üzeri

KAN ŞEKERİNİN DÜŞMESİNE NEDEN OLABİLECEK HASTALIKLAR

 Böbrek üstü bezi yetersizliği

- Uzun süre aç kalmak

- Karaciğer hastalığı

- Aşırı dozda yüklenen insülin

- Alkol kullanımı 

AÇLIK KAN ŞEKERİ YÜKSEKLİĞİ NEDİR?

Açlık kan şekeri testi sonucunun 126 mg/dL'ın altına düşmesine açlık kan şekeri yüksekliği denir. Bu durum genellikle hiperglisemi olarak bilinir. Hiperglisemi belirtileri arasında; Ağız kuruluğu, bulanık görme, çok su tüketme, sebepsiz kilo kaybı, sık idrara çıkma, sık acıkma yada iştahsızlık, yorgunluk veya uyku hali, yaranın geç iyileşmesi, cinsel fonksiyon bozukluğu, ciltte kuruma ve kaşıntı, sık enfeksiyon yer alır.

KAN ŞEKERİNİN YÜKSELMESİNE NEDEN OLABİLECEK RAHATSIZLIKLAR

- Cushing sendromu

- Kronik böbrek yetmezliği

- Kalp krizi, travma

- Akromegali

AÇLIK KAN ŞEKERİ TESTİNİ KİMLER YAPTIRMALI?

Ailesinde şeker hastalığı bulunanlar başta olmak üzere, 45-50 yaşının üstündeki kişiler, kan şekeri düzeyinin düşmesi yani Hipoglisemi veya kan şekeri düzeyinin yükselmesine Hiperglisemi'ye dair belirtiler bulunan kişiler belirli aralıklarla açlık kan şekeri tahlili yaptırılması gerekir.

AÇLIK KAN ŞEKERİ YÜKSEKLİĞİ YA DA DÜŞÜKLÜĞÜ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Açlık kan şekeri test sonucunuz yüksekse veya düşükse bir Dahiliye doktoruna başvurmalısınız. Doktorunuzun bu durumun nedenini tespit edip, gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal