Kalfalık belgesi nereden, nasıl alınır? Kalfalık belgesi ne işe yarar? 2022 kalfalık belgesi başvuru belgeleri

Çıraklığın bir üst seviyesi olarak bilinen kalfalığın belgesini almak isteyenler bu konuda neler yapmaları gerektiğini öğrenmek için internet üzerinden araştırma yapıyor. Peki Kalfalık belgesi nereden, nasıl alınır? Kalfalık belgesi ne işe yarar? İşte 2022 kalfalık belgesi başvuru belgeleri...

26.06.2022-00:45 - (Son Güncelleme: 26.06.2022-00:45) Kalfalık belgesi nereden, nasıl alınır? Kalfalık belgesi ne işe yarar? 2022 kalfalık belgesi başvuru belgeleri

Herhangi bir meslekte usta olmak isteyen bir kişinin ilk olarak o işte eğitim alması yani çırak olması gerekir. Çıraklık eğitimini başarı ile tamamlayan kişiler ise bir sonraki seviye olan kalfalık kıdemine geçiş yapar. Ustalıktan önceki seviye olan kalfalığın belgesini almak isteyenlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Kalfalık belgesinin alınması konusunda neler yapılması gerektiğini öğrenmek isteyenler arama motorlarını meşgul etmeye devam ediyor. Peki Kalfalık belgesi nereden, nasıl alınır? Kalfalık belgesi ne işe yarar?

Kalfalık belgesi nasıl alınır?

Kişi seçmiş olduğu ustalık öğreticilik belgesini veya ustalık belgesini almak için öncelikle kalfalık belgesinin sahibi olmalısınız. Kalfalık belgesini almanın yollarından birisi ise dışarıdan kalfalık belgesine denk olan farklı bir belgenin alınmasıdır. 1998 yılından önce sigorta girişini yapan kişiler SGK sigorta primlerini düzenli olarak ödemeleri halinde kalfalık belgesi almaya hak kazanmaktadır. 

Bir başka yöntem olarak ise ilköğretim mezunu olan kişiler geçmişte aldıkları çıraklık eğitiminin iki katı kadar çalıştıklarını belgeli bir şekilde kanıtlamaları halinde kalfalık sınavına katılırlar ve başarılı olurlarsa kalfalık belgesi alabilirler.

Kalfalık belgesi

Kalfalık belgesi nereden alınır?

Kalfalık belgesini almak isteyenlerin bulundukları yerdeki mesleki eğitim merkezlerine müracaat etmesi gerekmektedir.

Kalfalık belgesi ne işe yarar?

Kalfalık belgesine sahip olanlar, kalfalık unvanı kullanılmayan iş yerlerinde dengi, işlerde çalıştırılırlar. Kalfalık belgesi başvuru belgeleri şunlardır:

- Başvuru formu

- Öğrenim belgesi aslı ve örneği

- Nüfus cüzdanı aslı ve örneği

- Dört adet vesikalık fotoğraf

- Sağlık ve fiziki durumunun mesleğinin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olduğunu gösterir doktor raporu

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal