Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Kahraman Sağlık Görevlisi
Dr. Ömer Aydın
Kahraman Sağlık Görevlisi
25.01.2020 Cumartesi 15:50

Elazığ ve çevresinde meydana gelen depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyorum. Bölgede yaşayan vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Bu vesile ile bölgede yaşamayan ama orada yakınları olan arkadaşlarımla çok sayıda telefon görüşmesi yaptığımı da belirtmek isterim.

Arama kurtarma çalışmalarını üzüntü ve stres içerisinde izlerken,1983 yılında Erzurum’da meydana gelen depremde görev yaptığım Narman İlçesi’nin Koyunören köyünü hatırladım. O depremde, Koyunören köyünde, yanlış hatırlamıyorsam, 94 kişi hayatını kaybetmişti.

O yıllarda, bugünkü gibi modern arama kurtarma levazımatı olmadığı gibi,sağlık ve kurtarma ekipleri de sayıca çok yetersizdi. Yine de elimizden geleni yapmış, 100 civarında vatandaşımızı enkaz altından canlı olarak çıkarmıştık.

37 yıl öncesinin hatıralarıyla boğuşurken, Elazığ'daki kurtarma çalışmaları sırasında, AFAD ekibinden, adını henüz öğrenemediğim KAHRAMAN SAĞLIK PERSONELİnin tüylerimi diken diken eden telefon görüşmesiyle iletişim kurduğu "Azize" isimli kadının, 17 saat sonra enkaz altından kurtarıldığını görünce derin bir nefes aldım.

ELHAMDÜLİLLAH.

GÜL’ÜN ISLIĞI

Cumhurbaşkanı eskisi Abdullah Gül, Elazığ depremine ilişkin mesajında, “Elazığ merkezli depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.

Umarım bu acı ‘çevre ve imar’ konularında uyarıcı olur” demiş.

Gül, kapı arkasından ıslık çalmaya devam ediyor.

“ALGI CANDIR” DİYEN VALİ

Elazığ’da, bakanlar kameralar karşısınayken, bölgede artçı sarsıntılar yaşandı. Bu sırada açık olan mikrofonu unutan Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım'ın, Bakan Soylu'ya söylediği ‘Kamuoyundaki algı, şu anda çok iyi’ sözleri duyuldu.

Sayın Kaldırım ,”koyun can derdinde,kasap et derdinde” atasözünü hatırlatan tavrınızdan hoşlanmadım.

Siz işinizi iyi yapın, ”balık bilmezse,HALİK (YARATAN) bilir”. Değil mi efendim?

KAHİN DEĞİL, DEPREM UZMANIYMIŞ

Kahin olduğu iddia edilen Tayvan’lı Dyson Lin, aslında Tayvan Deprem Tahmin Enstitüsü'nün kurucusudur. Manisa depremini önceden tahmin ettiği anlaşılan Dyson Lin,’in, 3 gün önceki paylaşımında da''Türkiye'nin doğusu büyük tehlike altında'' uyarısını yaptığı ortaya çıktı.

Havadaki voltaj sinyallerini ve IRIS sinyallerini kullanarak depremleri tahmin ettiğini belirten Dyson Lin, İstanbul’da iki adet olmak üzere Dünyanın farklı yerlerinde yirmiden fazla tahmin istasyonunun bulunduğunu,havadaki sinyalleri ölçmek için kendi icad ettiği Air 2 adlı cihazı kullandığını belirtti.

İstanbul’daki deprem istasyonunda, Manisa’daki depremden bir ay kadar önce sinyallerin başladığını. Elazığ depremiyle ilgili daha büyük ve daha uzun süren sinyaller aldığını belirten Tayvan’lı deprem tahmincisi Dyson Lin,”elbette zaman yanılgıları olabiliyor ama 10-15 gün önceden büyük bir depremi tahmin edebiliyorum”diyor.

“Bilim insanları, depremin bu tip yöntemlerle günler önceden tahmin edilemeyeceğini ifade ediyor. Tekniğinize güveniyor musunuz?”sorusuna Dyson Lin, “Bilim sadece tahmin etmez, deneyler yapar. Benim tekniğimi denemeleri gerektiğini düşünüyorum. Eğer daha iyi bir teknikleri yoksa neden benim tekniğimi denemiyorlar?”şeklinde cevap verdi.

Dyson Lin, “Ben dünyanın her yerinden pek çok insanla birlikte çalışıyorum. Teknolojim açık, sır tutmuyorum. Beni güvenilir kılan şey bu” sözleriyle şovunu tamamladı.

Twitter: @dromeraydin