Kadro Derecesi Nedir?

Kadro derecesi memurlar tarafından sıklıkla merak edilmektedir. Peki, kadro derecesi nedir? Kadro derecesi hesaplama nasıl yapılır? Kadro derecesi maaşa etki eder mi? Hepsi haberimizde.

22.05.2018-20:11 - (Son Güncelleme: 23.10.2021-17:11) Kadro Derecesi Nedir?

Devlet memurlarının göreve başlamalarından bitmesine kadar geçen süreye değin puanlamaları anlamına gelen ve elde ettikleri puanlar sayesinde mesleklerin terfi etmelerine olanak sağlayan kadro derece kademesinin ilerleyişini memurlar çok merak etmekte. Peki, kadro derecesi nedir? Kadro derecesi nasıl yükseltilir?

KADRO DERECESİ NEDİR?

657 sayılı DMK'ye bağlı kadrolu memurların tamamı bir derece içinde görev alırlar. Memuriyette 1-15 arası dereceler yer alır. En az derece 15 ve en çok derece 1'dir. Her üç senede bir derece alınarak derece yükselmesi gerçekleştirilir. Derece arttıkça maaş ve diğer özlük hakları da farklılık gösterir. (Fakat bu vazife sırasında yükselme için geçerlidir.)

KILAVUZDA FARKLI DERECELERİN OLMASI NE ANLAMA GELİR?

Tercih kılavuzunda değişik derece rakamları yer almaktadır. Çünkü her aday öğrenim seviyesine göre en çok 3 derece üstünden olabilecek biçimde memuriyete alınabilir. Bu derece farklılıkları kurumun elindeki değişik derecelerdeki kadrolara personel almak istemesinden meydana gelmektedir.


KADRO DERECESİ NE DEMEK?

Tercih kılavuzunda değişik derece rakamları yer almaktadır. Çünkü her aday öğrenim seviyesine göre en çok 3 derece üstünden olabilecek biçimde memuriyete alınabilir. Bu derece farklılıkları kurumun elindeki değişik derecelerdeki kadrolara personel almak istemesinden meydana gelmektedir. Vatandaşlar kadro derecesi maaşı etkiliyor mu diye soruyor? Kadro derecesi, maaşa en çok etki eden değişkenlerdendir. 

KADRO DERECESİ KADEME NASIL İLERLER?

Memurluk mesleğinde derece, 15 ile başlayıp 1 rakamına kadar yükselmektedir. Memurluğun en düşük derecesi 15tir. Kademeler 1, 2, 3'tür. En düşük kademe 1; en yükseği de 3'tür. 8/2, 8. derece 2. kademe anlamına gelir. Kademe atlamak isteyen memurlar mesleklerinde en az 1 yıl geçirmeleri gerekmektedir. Lakin üst kademelere geçebilmek için meslekte bir yıl geçirmek yetmemektedir. Üst kademede boş kadro olması gerekmektedir. 

KADRO DERECESİ HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Devlet memurlarının kadro derece hesaplaması için değişkenler şunlardır:

- İşe başlama tarihi

- Göreve başlandığında sahip olunan derece ve kademe

- Ek kademe alınıp alınmadığı 

- Ceza nedeniyle düşürülen kademenin olup olmadığı

- Daha önce memur olarak çalışılıp çalışılmadığı

- Hangi okuldan mezun olunduğu

- Lisede hazırlık eğitimi-

- Memurluk dışında kalkınma temelli işte çalışıp çalışmama durumu

Kadro derecesi aynı zamanda e-devletten öğrenilebilir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal