Zamanı Yönetmenin Yolları

Pandemi süreciyle birlikte “Hiçbir şeye yetişemiyorum.” veya “Evden çalışmak istiyorum, nasıl organize olabilirim?” diyen insan sayısı oldukça arttı. Zamanı verimli kullanmak için yapılması gerekenleri sizin için araştırdık. İşte detaylar...

01.07.2020-11:16 - (Son Güncelleme: 01.07.2020-11:06) Zamanı Yönetmenin Yolları

Coronavirüs salgını ve sonrasındaki yeni normal denilen düzene geçişle birlikte tekrardan hayatın temposuna alışmak oldukça zorlaşmaya başladı.  Evden çalışma deneyimleri, ev işlerinin tümünü üstlenme, okulların erken kapanması, sınavlarla birlikte zamanı doğru yönetme oldukça önemli hale geldi.

ZAMAN NEDEN ETKİN KULLANAMIYORUZ?

Dünyada herkesin eşit şekilde sahip olduğu tek kavram zamandır. Yaşadığınız zamanın geri gelmesi imkansızdır. Doğal olarak böyle anlarda akla keşke kelimesi geliyor. Çünkü zamanında yapılamayan çoğu şey bir keşkedir.

Uzman İlişkiler, Kurum, Yönetici ve Yaşam Koçu Ebru Erşin, "Keşke spor yapsaydım, keşke daha fazla çalışabilseydim, keşke diyet yapsaydım’ gibi… Zaman yönetimi ise belirli faaliyetler için harcanan zamanı planlama, organize etme ve kontrol etme sürecidir.” diyen Koç Ebru Erşin, zamanı etkin kullanamamanın nedenlerini şöyle sıralıyor.

*Atalet – Eylemsizlik Hali

Eylemsizlik haliyle birlikte ertelemeyi getirir. Bir şeyi yapmak istediğiniz halde, her seferinde harekete geçememe ve eylemi erteleme durumudur.

 *Motivasyon Düşüklüğü

“Hiçbir şey yapacak halim yok. Zaten yetiştiremiyorum. Çok Yoruldum. Aynı anda birçok şey yapmaya çalışıyorum.” deme hali, beraberinde stres de getirir.

*Hedef Belirlememe

Aciliyeti olan ve olmayan konuların sırasının belirlenmemesi, hedeflerin belli olmaması durumudur.

*Fizyolojik İhtiyaçların Karşılanmaması:

Yetersiz uyku ve zihni toparlayamamak, zamanı yönetmek için gerekenli olan şeylerin önüne geçer.

*Dijital Araçların Etkisiz Kullanımı:

Sosyal medyada boşa geçirilen fazla zaman dolayısıyla yeterli doygunluğun sağlanamaması da hiçbir şeye yetişememe halinin sebepleri arasına girer.

ZAMANI YÖNETMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Öncelikle ne istediğinize karar vermelisiniz. Bunun için de yapacağınız şeyler için plan yapmalısınız. Yapacağınız planı da önceliklerinizi öne alarak yapmalısınız. Yani ilk güne kahvaltı ile başlamak, kıyafetlerinizi giyinmek, iş için evden çıkmak gibi...

Planlamalarınız yaparken renkli kalemler kullanabilirsiniz. Bu sizi motive edecektir. “Bugün bu planı gerçekleştirdiğimde ne hissettim? Neler oldu? Hangi durumda zamanımı etkin kullandım veya kullanamadım? Şu anda hangi duygu durumu içindeyim ve değişen ne oldu? Bu çalışma ile neleri fark ettim?” Bu sorunların cevaplarını gün sonunda değerlendirerek kendinize düzenli olmanızdan dolayı teşekkür eden.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal