Yaş Maya İle Ekmek Yapımı?

Sofralarımızın baş tacı her öğünde ekmek, peynir, zeytin olsa oturup keyifli yiyebilme potansiyeline de sahibiz üstelik. Bize ekmeksiz öğün geçiremeyenler için yaş maya ile yapabilecekleri harika bir tarif hazırladık. İşte detaylar…

14.05.2018-10:55 - (Son Güncelleme: 11.07.2021-17:22)

Yemeklerimizin vazgeçilmezi şüphesiz ki ekmek. Sabah kahvaltısından başlayan ve akşam yemeğine kadar uzanan öğünlerde, sofralarımızın vazgeçilmezi ekmek oluyor. Bu nedenle evde kendiniz yapacağınız daha sağlıklı ekmeklerle, öğünlerinizin kalitesini artırabilirsiniz. Sizin için yaş maya ile ekmek yapımı tarifi hazırladık. 

YAŞ MAYALI EKMEK TARİFİ

Kuru maya bulamayan veya yaş maya ile ekmek yapmayı tercih eden okurlar için hemen her öğünde yenebilecek bir ekmek tarifi. Hem elde hem de makinede yaş maya ile ekmek yaparken mayayı önden çalıştırıp, sonra hamuru hazırlamak gerekir. Bu maya ile ekmek yaparken bütün malzemelerin oda sıcaklığından biraz daha ılık olmasına dikkat etmeli. 

Malzemeler:

-4 bardak beyaz un

-1,5 tatlı kaşığı şeker

-1 tatlı kaşığı tuz

-1/3 küp (15 gram) yaş maya

-Yarım bardak süt, ısıtılıp parmak dayanana kadar ılıtılmış

-1 bardak su, ılık

-1 yemek kaşığı tereyağı, yumuşatılmış (veya sıvıyağ)

-2 küçük somun

Yapılışı

-Orta boy cam bir kabın içine yaş mayayı, sütü ve şekeri alıp tahta bir kaşıkla ezin. Üzerine streçfilm kaplayarak ılık bir yerde veya kalorifer üzerinde 10-15 dakika bekletin. Bu sürede mayanızın kabararak üzerinde köpüklerin oluşması gerekir. Eğer bunlar olmamışsa, mayanız çalışmamış olduğundan ekmek yapmak için yenisini hazırlamak gereklidir.

-Eğer elle yapıyorsanız unu, tuzu ve tereyağını geniş bir kapta karıştırın. Suyu ve çalıştırılmış mayayı karışıma ilave edip 7-8 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz oldukça yumuşak olacak ve şekil vermesi kolay olacaktır.

-Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu, tuzu ve tereyağını mikser kabına alın. Suyu ve çalıştırılmış mayayı karışıma ilave edip 3-4 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz oldukça yumuşak olacak ve şekil vermesi kolay olacaktır.

-Hamurunuzu ağzı kapalı bir kaba alıp evinizin ılık bir köşesinde 1 saat mayalanmaya bırakın.

-Hazırladığınız hamuru 5 dakika yoğurun, ikiye ayırıp 20 cm uzunluğunda iki rulo haline getirin. Aralarında 10-15 cm boşluk kalacak şekilde iyice unlanmış tepsiye yerleştirin.  

-Tepsinin üzerini streç film ile kaplayıp 1 saat ılık bir yerde bekletip tekrar mayalanmasını sağlayın.  

-Mayalanan ekmeğin üzerine çok keskin bir bıçak yardımıyla verev olarak 4-5 çizik atın.

-Önceden ısıtılmış 220 derece fırında yaklaşık 25 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal