Yapılan Bilimsel Çalışmalar Yoganın Faydalarını Onayladı

Geçtiğimiz yıllarda bir dergide yayınlanan makalede yoganın zararlı olabileceği, hatta bazı durumlarda ciddi yaralanmalara ve ölüme bile neden olabileceği fikri yer alıyordu. Fakat bin yıllardır uygulanan yoga pratiğinin faydalarını gören insanlar yoga yapmaktan vazgeçmediler. İşte yoğa yapmanın faydaları…

21.08.2020-16:32 - (Son Güncelleme: 21.08.2020-16:26) Yapılan Bilimsel Çalışmalar Yoganın Faydalarını Onayladı

Gün geçtikçe daha fazla bilimsel araştırma yapılarak yoganın faydaları onaylanmaya devam etti. Güncel çalışmaların da gösterdiği sonuçlara göre, yoga yaparken zarar görme ihtimaliniz, herhangi bir şey yaparken ciddi bir yara alma ihtimalinizden fazla olamaz.

YOGA ZARARLI MIDIR?

Yoga zihinsel olduğu kadar fiziksel de bir aktivite olduğu için, yoga esnasında herhangi bir egzersizi yaparken olduğu gibi yaralanma riskiniz elbette vardır. Fakat 2013’te yapılan bir çalışmada yoga esnasında oluşmuş 76 kaza incelenmiş ve yalnızca ikisinin çok ciddi sonuçlara sebep olduğu ortaya çıkmıştır. Çoğunlukla kas ve iskeletle ilgili sorunlar ortaya çıkabiliyor, bunun sebebi de dikkatsizlik ya da kullanılan mat-çorap gibi malzemelerin yeterince güvenli olmamasından kaynaklıdır. Kısacası, dikkatli olmazsanız yoga yüzünden zarar görme ihtimaliniz her zaman olacaktır. Buna maruz kalmamak için bir yoga eğitmeniyle çalışmayı, yoga derslerine katılmayı ve birebir yönlendirme alarak pozlarda kendinizi nasıl koruyacağınızı öğrenmeniz ve herhangi bir zamanda kazalara karşı nasıl dikkatliyseniz yoga esnasında da aynı dikkati göstermeniz yeterli olacaktır.

YOGA MI, EGZERSİZ Mİ?

Günümüzde uygulanan pek çok farklı yoga stili var ve her biri farklı bir amaca yönelik olarak uygulanıyor. Örneğin Yin Yoga kas ve dokularınızı esnetmeyi, eklemlerinizi güçlendirmeyi, zihninizi yavaşlatmayı sağlarken Bikram Yoga, ağırlık çalışmışsınız gibi güçlenmenize yardımcı olmaktadır. Güçlü bir Vinyasa dersi ise kardio egzersizi yerine geçebilir. Yogayı hangi amaçla yapıyorsanız, buna uygun bir yoga dersi bulmanız kolay olacaktır. Biraz araştırıp yoga stillerini ve vücudu/zihni ne şekilde etkilediğini öğrenmeniz gerekir.

YOGA SAKİNLEŞTİRİR Mİ?

Yoga pratiğinin depresyon ve anksiyete gibi sorunlara kesin olarak çare olduğuna dair herhangi bir bilimsel veri bulunmamaktadır. Fakat yapılan bir araştırmada yoga yapan insanların bir süre sonra daha az depresyon ve kaygı belirtisi gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Yoganın kendisi mi, düzenli olarak bir şeye zaman ayırmak mı, dışarı çıkıp yoga sayesinde sosyalleşmek mi bu etkiyi sağlıyor, henüz net olarak bilinmemektedir.

YOGA İLE İYİLEŞEBİLİR MİYİZ?

Yapılan bilimsel çalışmalar, yoganın uzun vadede çeşitli sağlık sorunlarına iyi gelebileceğini ispatlar niteliktedir. Yoga pratiği ile gelişen beden farkındalığı, kendinize daha iyi bakmanıza yardımcı olacaktır. Düzenli olarak yapılan esneme ve gevşeme egzersizleri, kan dolaşımını düzenleyerek kalp sağlığını koruyor. Ayrıca düzenli yoga sayesinde vücuttaki iltihap oranının da azaldığı görülüyor. Bu sayede çeşitli bağışıklık sistemi hastalıklarından da korunmuş oluyorsunuz.

YOGA İLE ESNEMEK VE GÜÇLENMEK MÜMKÜN MÜ?

2008 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre düzenli olarak yoga yapan kişiler, fiziksel olarak daha esnek ve daha dengeli olabiliyorlar. Felçli hastalar üzerinde yapılan bir çalışma da yoganın uzun vadede olumlu fiziksel etkileri olabileceğini ortaya koymaktadır. Dolayısıyla evet, düzenli olarak yoga yaparsanız vücudunuzdaki kaslarınızı güçlendirmeniz ve esnetmeniz, kendinizi daha dengeli ve güçlü hissetmenizi sağlar.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal