Toz Almayı Kolaylaştıracak Yöntemler

Her gün evinizi temizleseniz bile birkaç saat içinde tekrardan toz tanelerini evin içinde uçuştuğunu görebilirsiniz. Aslında basit toz alma yöntemlerini uygulayarak toz almayı daha kolay hale getirebilirsiniz. İşte toz almayı kolaylaştıracak pratik yöntemler...

14.07.2020-14:28 - (Son Güncelleme: 14.07.2020-14:24) Toz Almayı Kolaylaştıracak Yöntemler

Temizlik yapmak evinizin güzel görünmesine katkı sağlayabilir fakat bunu devamlı yapmak sizi yorabilir. Bu yüzden toz almanın pratik yollarını bilerek toz alırsanız daha az yorulur ve evinizin uzun vadede temiz görünmesini sağlayabilirsiniz.

SIRALAMA YAPIN

Toz almanın belki de en önemli püf noktası, sıralamadır. İster toz bezi, isterseniz de elektrik süpürgesinin toz alma fırçasını kullanın, toz alırken daima yukarıdan başlayın. Böylece üst raflarda veya mobilyaların üst kısımlarındaki tozlar aşağıya iner ve aşağılarda aldığınız toz ile toz alma işini bitirirsiniz. Toz alma işini sona bırakırsanız, ister istemez yere dökülecek olan tozlar sebebiyle mobilyaların altını tekrar süpürmeniz gerekebilir.

TOZ BEZİ NE İLE ISLATILMALIDIR?

Mobilya ve ahşap yüzeylerin tozunu alırken toz bezini ıslatacağınız 1 litre suyun içine yarım kapak ahşap temizleyici katarak temizliğinizi yapabilirsiniz. Sirke her ne kadar antibakteriyel özelliği ile ev temizliğinde ve yüzey temizliğinde sıkça kullanılsa da ahşap mobilya temizliği için uygun değildir. Sirkenin ahşap üzerindeki kimyasal etkisini tahmin etmek güç olacağı için ahşap türlerini aşındırmayacak, sabun bazlı özel temizleyicileri kullanmak daha uygun olur. İlk defa kullanılacak olan temizleyici sıvılar için öncelikle küçük bir yüzeyde deneme yapabilirsiniz. Elektronik eşyaların tozunu alırken ise kuru mikrofiber bez kullanmanız uygun olacaktır. Klavye gibi detay gerektiren yerler için kulak çubuğu gibi malzemeleri kullanmak iyi bir fikir olabilir.

TAVAN VE DUVARLARI TEMİZLEMEYİ UNUTMAYIN

'Tavan ve duvarların tozu mu alınır?' dediğinizi duyar gibiyiz. Ancak sürekli tozlanan bir evden şikayetçiyseniz her zaman tozunu aldığınız yerlerin dışına da bakmanızda fayda var. Özellikle de camların açık olduğu yaz günlerinde ve rüzgârlı havalarda dışarıdan oldukça fazla miktarda toz girer. Kışın ise hava kirliliği dolayısıyla özellikle perdeler çok toz tutar. Hiç hesaba katmasak da duvarlar ve tavanda toz zerrecikleri birikir. Bunlar da uzun sürede yere inerler.

Duvarların tozunu almanın en pratik yolu, elektrik süpürgesinin toz alma aparatını kullanmaktır. Kedi veya muhabbet kuşu gibi ince tüy bırakan evcil hayvanlara sahip olan kişiler, süpürgeye takılan bu aksesuarı biliyorlardır. Süpürge ucu kullanırken sandalye altları, pencere pervazları ve stor perde gibi eşyalarınızı ve kalorifer peteklerini de temizlemeyi unutmayın.

BİTKİLERİ DE TEMİZLEYİN!

Evde toz tutan eşyalar saymakla bitmez. Halılar ve perdeler uzun süre temizlenmeyen evlerde tozu hapseder. Mobilyalar ve parlak yüzeyler tozları gözle görünür bir şekilde sergiler. Evin her zaman tozu alınan yerlerinin yanı sıra dolap üstleri, pencere pervazları, yatak arkaları, TV kabloları, çerçeveler ve prizler de tozu alınması gereken önemli yerlerdir.

Toz almaktan bahsederken, bitkilerden bahsetmek gerekir. İri yapraklı bitkiler evimizin havasının temizlenmesine yardımcı olsa da zaman içinde yapraklarında toz biriktirirler. Bu yüzden bitkilerinizin yapraklarını da devamlı tozunu alın.

TOZ NEDEN OLUŞUR?

Tozu oluşturan şeyler giyindiğin giysilerden, dökülen kumaş zerrecikleri ve tüyler, insan cilt hücreleri, dışarıdan veya evdeki bitkilerden gelen polenler, ayrıca mobilya cilalarında ve parke gibi zemin malzemelerinde hatta kullandığınız elektronik eşyalarda da bulunan birikmiş kirler hatta çeşitli kimyasallardan oluşur. Dolayısıyla 'tozdan zarar gelmez' demek, uzun vadede sağlığımız için olumlu etki göstermeyebilir.

Söz konusu kimyasallar, kanser ve merkezi sinir sistemine verdiği zararın yanında çeşitli sağlık sorunlarının oluşmasına neden olabilir. Elbette ki toz, alerji ile de doğrudan ilişkilidir. Dolayısıyla toza fazla maruz kalmak uzun vadede olumsuz etkilerin oluşmasına neden olur. Bu nedenle düzenli olarak evinizde biriken tozları almaya özen gösterin.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal